Kallisarvoiset viholliset ja korvaamaton kärsimys

Mitä voi sanoa

Yleistä ääneenajattelua ja vapaita hajahuomioita.

Raimo Pesonen on helsinkiläinen kirjailija, kulttuurin seka- ja pätkätyöläinen sekä ankara Dr. Gunnin varhaistuotannon fani, joka jaksaa uskoa ihmisessä oleviin positiivisen muutoksen mahdollisuuksiiin.

Viholliskuvilla ratsastamisen suhteen Trump ja Putin ovat keksineet varsin vähän uutta – milloinkas ulkoiseen viholliseen keskittyminen ei olisi ollut hallitsijoille mieluisampaa kuin omien ja mahdollisesti itse aiheutettujen ongelmien puiminen.

Hädän hetkellä viholliskuvat näyttävät kelpaavan EU:n kaltaiselle rauhanprojektillekin. ”Politiikan vanha viisaus on, että ulkoinen uhka saa kansakunnat unohtamaan erimielisyytensä ja kokoamaan rivinsä. Suurvalloistakin tuttua oppia on noudatettu myös Suomessa [- -] On osattu soitella kieliä, jotka vetoavat ihmisten fundamentaaliseen tarpeeseen, perusturvallisuuden tunteeseen. Nyt sama oppi on otettu käyttöön myös EU:ssa: jos turvallisuusuhan kokemus kerran uhkaa hajottaa EU:n, yhtä hyvin sitä voidaan käyttää integraation edistämisessä”, todetaan Kauppalehden viime syksynä julkaisemassa artikkelissa Pelko aseena – EU etsii yhdistäjää.

Kauppalehden mukaan ”EU saattaa hyvinkin tulla Suomen linjoille, jossa turvallisuus määrittää muun politiikan sisällön, ainakin sen oikeuttajana.”

Unionia mitenkään vähättelemättä tehtävä olisi vaikea: ei täkäläistä piiritetyn sotilasleirin kaltaista henkistä ilmapiiriä aivan noin vain luoda. Siihen vaaditaan sadan vuoden herpaantumatonta omaan napaan tuijottamista. Napa muodostuu kuvitellusta menneisyydestä ja sen tuijottamista kutsutaan tulevaisuuteen varautumiseksi.

Sotahistoriansa ympärille käpertyvä Suomi arvostaa yhdistävää kärsimystä. Mikael Jungnerin sanoin: ”On arvokasta että leipäjonoja on”. Korkeassa kurssissa ovat myös taistelumetafora ja kohtalonusko, joka on politiikan vastakohta.

Kilpailukyvyssä kamppaillaan yksin muuta maailmaa vastaan kiky-sopimuksen voimin samalla kun sote-uudistuksella on tarkoitus aloittaa kotirintaman kurittaminen. Taistelun tiedetään päättyvän tappioon, mutta siitä haistettavissa oleva talvisodan henki pyhittää tarpeettomat uhraukset.

Koska kärsimys on pyhää, valtiollisiin juhliin liittyvä ilo on väistämättä teennäistä ja onnistumiset merkityksettömiä. Luottamusta ja muuta sosiaalista pääomaa hävitetään kaikin keinoin ja keskeinen yhteiskuntaa ohjaava voima on itsetuhoisuus, jota kutsutaan rohkeudeksi, uudistamiseksi tai välttämättömyydeksi.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Kommentoi Facebookissa
Raimo Pesonen
 • Avatar Manfar Tuck

  Nyt on taas menossa vastaavanlainen ulkopoliittinen tietämys, joka näyttää olevan tällä kertaa myöhäisteinien käsissä, ja venäjän tietämys katsotaan kuuluvan kuin luonnostaan suomelle kun on yhteistä rajaa ja maassa on väkeä ” educated like hell’,
  kuten intiaani sano valkoisista miehistä.

  Vaikka maassa on paljon asiantuntijoita ’educated like hell’, silti nämä nuoret Natoon kaipaavat Amerikan mallin dilettantit, eivät muista, taikka olivat liian nuoria muistamaan muutaman kymmenvuoden takaista sotaa Euroopassa.
  Missä Nato ja Amerikan demokratian lähetyssaarnaajat silloin olivat kun niiltä inhimillisyyden nimissä aneltiin väliintuloa Jugoslaviaan.
  Yhdysvaltain ulkoministeri Cyrys Vancen vastaus noihin pyyntöihin oli: -Meillä ei ole koiraa antaa tuohon tappeluun.

  Onko suomessa ja Baltiassa oljyä ja muita rikkauksia joka sais Yhdysvallat ja Naton lähettämään koiransa tappeluun jossa se kaikessa todenäkäisyydessä häviäisi, mikäli avoin välienselvittely syntyis näillä alueilla venäjän kanssa. Yhdysvallat ja Nato häviäis sodan siitä yksinkertaisesta historiallisesta syystä, joka tulis aina ottaa huomioon kun keskustellaan sodasta venäjää vastaan, venäjä on tottunut mittaviin ihmistappioihin jota sen sijaan länsi ei koskaan historiansa aikana ole kokenut.

  Vastaa

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kiva, että haluat kommentoida artikkeleita. Muista kuitenkin hyvät käytöstavat ja se, että olet itse vastuussa kirjoituksestasi.