leffa_arvioLateNight

Elokuva

Late Night

Lukuaika: < 1 minuutti

Late Night

Nisha Ganatra

☆☆☆☆

Mindy Kalingin käsikirjoittama draamakomedia laskevaa uraansa pelastavasta keski-ikäisestä koomikosta nojaa vastakohtien voimaan. Naisten ja miesten, rodullistettujen ja valkoisten sekä keski-ikäisten ja millenniaalien kokemus-maailmat törmäävät tavoilla, jotka saavat katsojan sekä nauramaan että kärvistelemään, mutta mahdollisesti myös oivaltamaan uutta eri tavoin toimivien syistä tekoihinsa.  

Elokuva toistaa raikkaalla tavalla toisin naisten työpaikkadraamojen perusmallia, jossa alalla aloitteleva nuori nainen joutuu tiukan vanhemman bossladyn alaiseksi. 

Kaling esittää nuorta Mollya, joka palkataan kiintiönaiseksi menestyneen mutta suosiotaan viime vuosina menettäneen ja shownsa lopetusuhan alla elävän tv-koomikon Katherine Newburyn (Emma Thompson) valkoisista miehistä koostuvaan käsikirjoittajatiimiin. 

Sukupuolirooleja käännellään havainnollistavasti ja riemukasta pöllytystä saa myös valkoinen feminismi. 

mainos

Pistävintä huumoria ammennetaan luokkaeroista ja rasistisisa stereotypioista, kun keskiluokkaisen suhdeverkoston avulla etenemistä verrataan moninkertaisessa vähemmistöasemassa vaadittuun kekseliäisyyteen.  

Keskeinen jännite vallitsee kuitenkin omien arvojensa mukaan elämisen, oman identiteettinsä hyväksymisen ja oletettujen tai ääneen lausuttujen syrjivien normien seuraamisen välillä. Tämän jännitteen ratkaisemisessa nuori Molly on paljon pomoaan pidemmällä, mutta keski-ikäinenkään ei ole vielä liian vanha oppimaan. 

Miia Vistilä

  • 1.8.2019