Einsteinin-vaimo

KirjallisuusKirjoittanut Antti Kurko

Ydinperheen kriitikko

Lukuaika: < 1 minuutti

Ydinperheen kriitikko

Einsteinin vaimo

Liv Strömquist

Ruotsalaisen sarjakuvataiteilijan Liv Strömquistin uusin albumi Einsteinin vaimo on kokoelma sarjakuvia, joissa tekijä havainnoi tuttuun kriittiseen tapaansa ympäröivän yhteiskunnan rakenteita. Tällä kertaa hän keskittyy rakkauteen ja siihen miten unelma romanttisesta yhteiselosta saattaa olla hyvin yksipuolista.

Strömquist havainnollistaa historiallisten esimerkkien kautta, kuinka naiset ovat usein joutuneet luopumaan itsenäisyydestään ryhdyttyään parisuhteeseen. Usein historian­kirjoissa ei ole myöskään ollut tilaa vaimoille, jotka ovat joutuneet törttöilevien puolisoidensa varjoon. Näin on käynyt esimerkiksi Jenny ­Marxille ja Mileva Marić-Einsteinille.

Strömquistin sarjakuvat ovat täynnä nokkelia havaintoja tavastamme­ elää. Kyseenalaistamme harvoin vaikkapa ajatusta siitä, että rakkaus ja seksuaalisuus ovat mahdollisia ainoas­taan ydinperheen sisällä. Niiden puutteessa koemme epäonnistuneemme ja yritämme pelastaa suhdetta terapian ja neuvonnan avulla sen sijaan, että miettisimme onko ydinperhe itsessään edes ideaalein elämis­muoto.

Strömquistin sarja­kuvien vahvuus on, että ne eivät ole ryppy­otsaista julistamista vaan niissä on sopivasti huumoria ja itse­ironiaa. Parhaimmillaan ne vään­tävät lukijasta esiin erilaisia tunnereaktioita naurusta tuohtumukseen ja ilosta suruun. Einsteinin vaimo on taattua Strömquist-laatua.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Liv Strömquist: Einsteinin vaimo

Sammakko 2019, 139 s.