Mitähän vittua Espanjassa tapahtui?

Pääkirjoitus

Pääkirjoituksia Voima-lehdestä.

Valemedia MV-lehden perustaja Ilja Janitskin on ollut kuukauden karussa suomalaisilta viranomaisilta ja oikeusjärjestelmältä. Helsingin käräjäoikeus vangitsi Janitskinin poissaolevana 6. lokakuuta, kun Espanjassa oleskelevaa trollia ei saatu oikeuden eteen. Samalla syyttäjä Heikki Wendorf haki eurooppalaista pidätysmääräystä.

Lauantaina 29. lokakuuta Janitskin kertoi Facebookissa olleensa pidätettynä kolme vuorokautta, minkä jälkeen Espanjan poliisi oli vapauttanut hänet. Yle sai asialle vahvistuksen Wendorfilta ja uutisoi asiasta tuoreeltaan. Samassa uutisessa haastateltiin myös Janitskinin suomalaista asian­ajajaa, joka uutisen mukaan vaikutti yllättyneeltä vapautuksesta.

Tapahtumista on vaikea saada selvyyttä. Wendorfin mukaan asiasta odotetaan selvitystä Espanjan viranomaisilta.

Janitskinia epäillään kiihottamisesta kansanryhmää vastaan, rahankeräys- ja rahapelirikoksista, törkeästä kunnianloukkauksesta, laittomasta uhkauksesta, salassa­pitorikoksesta ja tekijänoikeusrikoksista.

Neljä päivää myöhemmin tuli uusi käänne, josta uutisoi ensimmäisenä Yle. Janitskinin valemedia MV-lehti julkaisi etusivullaan tekstin, jossa todetaan murhan palaavan Suomen politiikan keinovalikoimaan. Välittömästi jutun otsikon alla kirjoitetaan, että Janitskinin entinen asianajaja näyttää todennäköisimmältä kohteelta, mutta rikostutkintaa johtava poliisi ja syyttäjä ovat hyviä kakkosia.

Toisin sanoen neljä päivää espanjalaisesta putkasta vapautumisensa jälkeen Janitskinin asianajajasta on tullut hänen entinen asianajajansa ja laittomien uhkausten kohde poliisin ja syyttäjän rinnalla.

Vaikka Janitskinin näkeminen leivättömän pöydän ääressä lämmittäisi monen vihapuhetta ja rasismia vastustavan mieltä, on tässä eurooppalaisen poliisityön farssissa kyse suuremmastakin kysymyksestä.

Miten on mahdollista, että Suomessa poissaolevana vangittu ja Euroopassa etsintäkuulutettu epäilty päästetään Espanjassa menemään? Miksi espanjalaiset poliisit eivät kunnioita Suomen oikeusjärjestelmän päätöksiä ja poliisin tekemiä pyyntöjä?

Kommentoi Facebookissa
Veera Järvenpää
  • Avatar Henri K.

    Ai nyt ollaan taas siinä syklin vaiheessa, missä poliisi ei olekaan sika vaan kunnianarvoinen virkataho, jonka pyyntöjä pitää kunnioittaa? :D

    Vastaa

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kiva, että haluat kommentoida artikkeleita. Muista kuitenkin hyvät käytöstavat ja se, että olet itse vastuussa kirjoituksestasi.