Lukuaika: < 1 minuutti

Mitähän vittua Espanjassa tapahtui?

Pääkirjoitus

Pääkirjoituksia Voima-lehdestä.

Voima on vuodesta 1999 ilmestynyt kulttuurilehti. Puoluepoliittisesti sitoutumaton lehti nostaa esiin yhteiskunnallisia aiheita niin maailmalta kuin kotimaasta.

Tilaa Voima hintaan 39€/vuosi!

 

Valemedia MV-lehden perustaja Ilja Janitskin on ollut kuukauden karussa suomalaisilta viranomaisilta ja oikeusjärjestelmältä. Helsingin käräjäoikeus vangitsi Janitskinin poissaolevana 6. lokakuuta, kun Espanjassa oleskelevaa trollia ei saatu oikeuden eteen. Samalla syyttäjä Heikki Wendorf haki eurooppalaista pidätysmääräystä.

Lauantaina 29. lokakuuta Janitskin kertoi Facebookissa olleensa pidätettynä kolme vuorokautta, minkä jälkeen Espanjan poliisi oli vapauttanut hänet. Yle sai asialle vahvistuksen Wendorfilta ja uutisoi asiasta tuoreeltaan. Samassa uutisessa haastateltiin myös Janitskinin suomalaista asian­ajajaa, joka uutisen mukaan vaikutti yllättyneeltä vapautuksesta.

Tapahtumista on vaikea saada selvyyttä. Wendorfin mukaan asiasta odotetaan selvitystä Espanjan viranomaisilta.

Janitskinia epäillään kiihottamisesta kansanryhmää vastaan, rahankeräys- ja rahapelirikoksista, törkeästä kunnianloukkauksesta, laittomasta uhkauksesta, salassa­pitorikoksesta ja tekijänoikeusrikoksista.

Neljä päivää myöhemmin tuli uusi käänne, josta uutisoi ensimmäisenä Yle. Janitskinin valemedia MV-lehti julkaisi etusivullaan tekstin, jossa todetaan murhan palaavan Suomen politiikan keinovalikoimaan. Välittömästi jutun otsikon alla kirjoitetaan, että Janitskinin entinen asianajaja näyttää todennäköisimmältä kohteelta, mutta rikostutkintaa johtava poliisi ja syyttäjä ovat hyviä kakkosia.

mainos alkaa

Toisin sanoen neljä päivää espanjalaisesta putkasta vapautumisensa jälkeen Janitskinin asianajajasta on tullut hänen entinen asianajajansa ja laittomien uhkausten kohde poliisin ja syyttäjän rinnalla.

Vaikka Janitskinin näkeminen leivättömän pöydän ääressä lämmittäisi monen vihapuhetta ja rasismia vastustavan mieltä, on tässä eurooppalaisen poliisityön farssissa kyse suuremmastakin kysymyksestä.

Miten on mahdollista, että Suomessa poissaolevana vangittu ja Euroopassa etsintäkuulutettu epäilty päästetään Espanjassa menemään? Miksi espanjalaiset poliisit eivät kunnioita Suomen oikeusjärjestelmän päätöksiä ja poliisin tekemiä pyyntöjä?

Kommentoi Facebookissa
Veera Järvenpää