Kirjeenvaihtajat
Kirjeenvaihtajat ovat yhteytemme maailmalle. He kirjoittavat maailmasta, elämästä ja yhteiskunnasta sellaisena, kuin se heidän asemapaikastaan näyttäytyy.
Teksti Sonja Hyppänen
Myös Uuden-Seelannin ulkoministeri Murray McCully sanoo Japanin valaanpyyntiä vastenmieliseksi toiminnaksi.
50 päivää avomerellä ja olemme matkalla maihin. Ajatus tuntuu epätodelliselta kunnes eräänä iltapäivänä Uuden-Seelannin rannikko häämöttää paapuurissa ja laituriin kiinnittymiseen on enää pari tuntia.
Kansiväki on pysynyt aamun kiireisenä valmistelemalla laivan kiinnitysköysiä ja fendereitä. Laivan köysien lentäessä maihin Dunedinissa tavoite on lastata laiva polttoaineella ja tuoreilla vihanneksilla niin nopeasti kuin mahdollista ja suunnata takaisin etelään.
Dunedinin lahden suulla laivaamme hyppää luotsi ohjaamaan meidät turvallisesti satamaan. Ensimmäinen vieras ihminen puoleentoista kuukauteen. “Oletteko olleet kontaktissa muihin aluksiin?” Luotsi utelee komentosillalla järjestellessään merikorttejaan. “Fyysisessä kontaktissa vai radiokontaktissa?” empii kapteenimme, muistellen muutaman viikon takaisia hipaisuja harppuunalaivojen kanssa. Heitosta ja sitä seuranneesta luotsin ilmeestä tulee välitön hitti laivalla.
Steve Irwin lipuu kohti satamaa Taru Sormusten Herrasta -soundtrackin saattelemana. Avohakkuiden runtelemat kukkulat joen molemmin puolin tosin hieman latistavat tunnelmaa. Jokivarrella autoilevat ihmiset tunnistavat laivan, tuuttavat torviaan ja hyppäävät ulos heiluttamaan meille. Uusi-Seelanti on aina ollut hyvä paikka tulla käymään.
Maissa meitä odottaa pieni joukko kannattajia ja muutama vanha tuttu miehistön jäsen. Alle vuorokaudessa laiva on valmis lähtöön, ja miehistö muutaman tunnin yöunta ja kaupasta juosten ostettuja herkkuja rikkaampi. Valaanpyyntikausi Eteläisellä jäämerellä on vasta puolessavälissä, joten edessä häämöttävät toiset noin kuusi viikkoa merellä.
Nopea pyörähdyksemme Uudessa-Seelannissa on aiheuttanut kiitettävän mediamylläkän. Syy kuohuntaan on ollut meitä Uuden-Seelannin talousvyöhykkeelle seurannut Shonan Maru no. 2, valaanpyyntilaivaston turva-alus. Aluksen seilattua Uuden-Seelannin vesille maan ulkoministeri Murray McCully roimi Japanin valaanpyyntiä vastenmieliseksi ja vihjasi maan vesille tunkeutumisen vaikuttavan maiden välisiin suhteisiin.
Matkalla pois Uuden-Seelannin vesiltä onnistumme karistamaan Shonan Maru no 2:n kannoiltamme ja pystymme nyt etsimään valaanpyyntilaivaston tehdaslaiva Nisshin Marua vapaasti. Maa jalkojen alla on jo kaukainen muisto laivan arjen jatkuessa entisellään ja Operation Relentlessin kolmannen kuukauden pyörähtäessä käyntiin.
Kuvat: Eliza Muirhead.
Steve Irwinin, Bob Barkerin ja Sam Simonin partioidessa jäätävällä Eteläisellä jäämerellä saamme hyviä uutisia Sea Shepherdin muusta toiminnasta. Nopea trimaraanimme Brigitte Bardot seilaa tällä hetkellä Guatemalan vesillä sen hallituksen pyynnöstä ja työskentelee purjekalojen ja marliinin salakalastuksen pysäyttämiseksi. Laivastomme uusin alus Jairo Mora Sandoval puolestaan avustaa pian Senegalin hallitusta laittoman kalastuksen suitsimisessa.
Valaanpyyntilaivaston etsintään kuluu paljon odottamisen täyteisiä tunteja. Kun laiva ei ole täynnä toimintaa, on tärkeintä pitää itsensä kiireisenä ja mieliala hyvänä. Tämän vuoden vapaa-ajanviettohiteiksi ovat nousseet erilaiset lautapelit. Shakki, Kimble, Scrable ja Uno aiheuttavat kinaa päivittäin. Laivan helikopteripilotin ostama Scrable-sanakirja on tosin tuonut rauhan pöytään hetkeksi.
Kuvat: Tim Watters.
Kuvat: Eliza Muirhead.