YleinenKirjoittanut Derya Tekin

Turkin asenne jesidi-pakolaisia ja Isis-ryhmää kohtaan hämmentää

Lukuaika: 2 minuuttia

Turkin asenne jesidi-pakolaisia ja Isis-ryhmää kohtaan hämmentää

KirjeenvaihtajatKirjeenvaihtajat

Kirjeenvaihtajat ovat yhteytemme maailmalle. He kirjoittavat maailmasta, elämästä ja yhteiskunnasta sellaisena, kuin se heidän asemapaikastaan näyttäytyy.

Teksti Derya Tekin

Kansanmurhaa paenneilta jesideiltä vaaditaan passia Turkin rajalla.

Turkin kaakkoisraja avautuu pitkänä linjana Lähi-idän levottomuuksille. Viime vuosina Isis-järjestön (Irakin ja Suur-Syyrian islamilainen valtio) taistelijoiden väitetään ylittäneen Turkin rajaa melko helposti. Monien loukkaantuneiden Isis-sotilaiden sanotaan saaneen hoitoa Turkin sairaaloissa, ja paikalliset ovat valittaneet pitkään alueella olevista sotilaista, jotka kuljeskelevat rajakaupungeissa univormuissaan sekä aseistettuina. Väittämistä pahin on se, että Isis on kuljettanut aseensa Turkin kautta. Washington Postin haastattelun mukaan tilanne on edelleen sama, vaikka rajan vahtiminen onkin tiukentunut.

Näinä päivinä kuitenkin Isisin hyökkäystä paenneilta jesideiltä kysytään passia. Turkin rajalla odottaa edelleen monia vauvoja ja lapsia päästääkseen rajan yli, koska heillä ei ole passia.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Jesidit ovat Isisin viimeisimpiä uhreja. Tähän asti tiedetään yli 500 jesidimiehen saaneen surmansa. Isis-sotilaat ovat myös siepanneet satoja jesidinaisia ja uhkaa muita jesidejä tappamalla, elleivät he käänny islamin uskontoon. Uhkauksien myötä noin 32 000 jesidiä pakenivat vuorille, jossa useampi lapsi menehtyi janoon ja kuumuuteen.

Jesidit ovat pääosin Sincar-vuoristossa asuvia kurdeja. Jesidismi on etninen uskonto, jolla on pitkä historia Mesopotamiassa. He rukoilevat kolme kertaa päivässä kohti aurinkoa toivoen aluksi 72:lle kansalle kaikkea hyvää, jonka jälkeen toivovat myös itselleen siunausta. Jesidit ovat Isisin kohteena ensinnäkin sen takia, koska eivät ole muslimeja. Lisäksi heidän pyhänä pitämä hahmo, Melek Ta’us eli riikinkukko on saatanan symboli islamin uskonnossa. Jesidejä on vainottu yli 70 kertaa läpi historian.

Turkin valtio siis tuki Isistä pitkään, kun he taistelivat Syyriassa Esadin joukkoja vastaan. Nyt tilanne näyttää olevan uhkaava myös Turkkia kohtaan. Esimerkiksi panttivankikriisi huolestutti monia, vaikka senkin ajoitusta ennen presidenttivaaleja pidetään epäilyttävänä.

Muistutan vielä vuoden 2013 Isisin pommi-iskun Turkin rajakaupungissa Hatayissa, jossa menehtyi kymmeniä. Iskun jälkeen mediaan ja nettiin levinneiden tiedostojen mukaan Turkin tiedustelupalvelu tiesi iskuista jo etukäteen. Asiaa ei kuitenkaan tutkittu tai selvitetty sen enempää vaan tietoa levittänyt sotilas Utku Kali pidätettiin. Pelkästään se, että valtio tietää maan suurimmasta terrori-iskusta etukäteen, muttei tee asialle mitään, herättää kysymyksiä.

Tällä hetkellä ainoana Isisin vastarintana on kurdijoukot, jotka koostuvat eri maiden kurdipuolueista. Kurditaistelujoukot ovat kamppailleet vapautensa puolesta Mesopotamian alueella vuosikymmeniä. Sissien taktiikat antavat vapauden liikkua paremmin kuin armeijajoukot, joka kääntyy eduksi taisteluissa Isistä vastaan. Isisin uhka kuitenkin leviää moneen Lähi-idän maahan, sillä Isisin kontrolloima alue on noin Belgian kokoinen.