Pelti rytisee

Teksti Sonja Hyppänen

Viimeiset kaksi päivää Eteläisellä jäämerellä ovat olleet elämäni kauneimmat ja pelottavimmat.

Sea Shepherdin kolme isoa laivaa ovat ympäröineet panamalaisen tankkeri Sun Laurelin, estäen Japanin valaanpyyntilaivaston tehdaslaiva Nisshin Marua ottamasta siltä polttoainetta. Epätoivoisesti tankkauksen tarpeessa oleva Nisshin Maru vuorostaan on törmännyt tahallaan kaikkiin kolmeen laivaamme sekä tankkeri Sun Laureliin. Laittomasti valaita pyytävä Japanin laivasto yritti tankkausta Australian hallinnoimilla Etelämantereen vesillä, jonne siltä on pääsy kielletty oikeuden määräyksellä.

Etelämantereen vedet ovat kuhisseet laivoista. Pelureina vaarallisessa hippaleikissä jäälauttojen keskellä on ollut yhdeksän laivaa: kolme noin 60-metristä Sea Shepherdin alusta, kolme noin 90-metristä harppuunalaivaa, yksi noin 90-metrinen valaanpyyntilaivaston turva-alus sekä toista sataa metriä pitkät tehdaslaiva Nisshin Maru ja tankkeri Sun Laurel.

Taistelu tankkaamisesta kesti kaksi päivää. Laivamme miehistö on ollut valmiudessa vuorokauden ympäri. Minä olen nukkunut kannettava radio kirjoituspöydällä, muutaman tunnin kerrallaan. Viisi kertaa radiosta on kajahtanut käsky kannelle Nisshinin ja Sun Laurelin lähestyessä toisiaan. Nyt meille varsin ystävällismieliseksi osoittautunut tankkeri suuntaa pohjoiseen. Me seuraamme valaanpyyntilaivastoa, joka on vielä valaiden suojelualueen vesillä.

Tapahtumista on niin paljon kirjoitettavaa ja ajateltavaa. Valaanpyyntilaivasto on osoittanut täydellisesti sen, että se ei kunnioita valas- saati ihmishenkiä, eikä välitä Etelämantereen ja sen vesien koskemattomasta luonnosta. Koskaan en ole ollut ylpeämpi miehistöistämme. Valaanpyyntilaivojen vesikanuunoista, kovaäänisistä, paukkukraanateista ja tönimisestä huolimatta laivamme pitivät pintansa ja paikkansa, väkivallattomasti ja rauhallisesti.

Eilen tuijotin epäuskoisena laivamme keulakannelta perään päin avautuvaa painajaista kun meitä kahdeksan kertaa isompi Nisshin Maru miltei ajoi ylitsemme useita kertoja. Kapteenimme oli parkkeerannut Steve Irwinin aivan tankkerin kylkeen estäen tankkausyrityksen. Nisshin Marun miltei kahden kymmenen metrin korkeudessa keinuva keula helikopterihangaarimme yllä oli unohtumaton näky. Ääni, jonka keulan ja kyljen iskeytyminen laivaamme aiheutti vielä uskomattomampi. Metalli valittaa, raapii ja taipuu: koko laiva heittelehtii.

Hetkeä myöhemmin jälkeemme tankkerin kylkeen liimautunut Bob Barker koki saman kohtalon, vakavammin seurauksin. Nisshin Maru puski jättimäisen keulansa Bob Barkerin ja Sun Laurelin väliin, miltei kaataen laivajättiläisten välissä olleen pienemmän Bobin. Sekunnit tuntuivat tunneilta kun Nisshinin keula painautui puoleen väliin Bob Barkerin runkoa pituussuunnassa, rusentaen sen helikopterikantta ja tutkan, sekä kaataen yhden laivan mastoista. Nisshin Marun valtava ankkuri raapi halki Bob Barkerin yläkannen eli monkey deckin vieden mennessään laivan sen puolen navigaatiovalon.

Tässä vaiheessa Bob Barker oli menettänyt täysin ohjailukykynsä ja sen konehuoneessa oli muutama tonni merivettä Nisshinin suunnattua vesitykkinsä aluksen savupiippuihin. Vasta Bob Barkerin kapteenin lähettämä hätäkutsu sai Nisshin Marun ja muun valaanpyyntilaivaston jättäytymään kauemmaksi. Pellin, tai paremminkin metallilevyjen rytistessä myös tankkeri Sun Laurel kärsi vahinkoa. Nisshin Maru rutisti sen pelastusveneen ja -lautan veteen laskuun tarvittavan välineistön käyttökelvottomaksi.

Valaanpyyntilaivastoa pyörittävä the Institute of Cetacean Research ilmoitti että se on keskeyttänyt tankkausyritykset ja valaanpyynnin häirintämme vuoksi. ICR väittää laivojemme törmäilleen sen aluksiin. Valitettavasti kuvamateriaali Nisshinin rusentamilta laivoilta näyttää varsin toisenlaiselta, esimerkiksi ABC:n, BBC:n, CNN:n ja The Guardianin julkaisemana sekä Sea Shepherd Australian sivuilla.

Panaman lipun alla purjehtiva eteläkorealainen tankkeri Sun Laurel ympärillään kolme Sea Shepherd -alusta sekä kaksi harppuunalaivaa. Glenn Lockitch / Sea Shepherd Australia

Nisshin Marun vesikanuunat pyyhkivät kanttamme. Minä vasemmalla. Tim Watters / Sea Shepherd Australia

Nisshin Maru törmää Steve Irwiniin. Eliza Muirhead / Sea Shepherd Australia

Tim Watters / Sea Shepherd Australia

Steve Irwin ja Bob Barker tehdasalus Nisshin Marun ja tankkeri Sun Laurelin välissä. Tim Watters / Sea Shepherd Australia

Bob Barker jättiläisten puristuksessa. Tim Watters / Sea Shepherd Australia

Nisshin Maru törmää tankkeri Sun Laurelin kylkeen. Glenn Lockitch / Sea Shepherd Australia

Nisshin Maru törmää Bob Barkeriin. Glenn Lockitch / Sea Shepherd Australia

Nisshin Maru rutistaa alleen Bob Barkerin. Tim Watters / Sea Shepherd Australia

Kommentoi Facebookissa
Olutposti 2019
Nauti tyhjyydestä