Hämeentie 48Kirjoittanut susanna kuparinen

Oikeusministerin likainen peli

Lukuaika: 2 minuuttia

Oikeusministerin likainen peli

Vellamonkatu 30Vellamonkatu 30

Vellamonkatu 30 on paikka, jossa Voimaa toimitetaan. Samassa toimistossa työskentelee kaikenkirjava joukko talouden, rauhantyön, luonnonsuojelun ja politiikan asiantuntijoita.

Teksti Susanna Kuparinen

Oikeusministeri Henriksson pelaa ulos ministerityöryhmän hankalinta vastapeluria.

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson vaatii kehitysministeri Heidi Hautalan eroa harmaan talouden vastaisesta ministerityöryhmästä. Hautalan hallinnonalaan kuuluu myös valtion omistajaohjaus. Asiasta uutisoi ensimmäisenä Yle.

Hautalan pimeät remontit ovat typeriä ja rumia virheitä, mutta vaatimus erosta juuri Henrikssonilta ei yllätä.

Anna-Maja Henriksson oli rkp:n edustaja hallitusneuvotteluissa työryhmässä, jossa puitiin harmaan talouden vastaisia toimia. Henriksson ja muu rkp:n edustajisto, johon kuului muun muassa entinen finanssialan vaikuttaja Peter Storsjö, sabotoi yhdessä kokoomuksen Anne Holmlundin ja Arto Satosen kanssa kaikkia mahdollisia harmaan talouden vastaisia toimia ja viranomaisvalvontaa. Rkp veti niin äärimmäistä linjaa, että kokoomus vaikutti sen rinnalla sosialisteilta.

Voima ja Fifi uutisoivat Henrikssonin tuplapelistä tuoreeltaan hallitusneuvottelujen aikaan keväällä ja kesällä 2011.

Veronkierrossa nimenomaan vihreät ovat olleet kannassaan johdonmukaisesti finanssialan veronkiertoa vastaan, yhdessä vasemmistoliiton ja demareiden eettisen siiven kanssa – johon ei kuulu esimerkiksi työministeri Lauri Ihalainen.

Henriksson pelaa ulos ministerityöryhmän hankalinta vastapeluria.

Näin Henriksson kommentoi hallitusneuvotteluita 10.6.2011:

Anna-Maja Henriksson, onko harmaa talous mielestäsi vakava asia?

”Tietysti se on tänä päivänä ongelma Suomessa kuten monessa muussakin maassa. Meidän on syytä tehdä kaikkemme, jotta harmaa talous eli svart ekonomi, saadaan aisoihin. Siihen ei ole yksinkertaista reseptiä.”

”Matkailu- ja rakennusalalla ongelma on erityisen suuri. Yksi käytännön asia, josta on jo aiemmin ollut yksimielisyyttä on se, että jokaisella rakennustyömiehellä pitää olla tunnistekortti ja veronumero. Riippumatta hallituspohjasta tätä kannattavat kaikki.”

Mitä mieltä olet hallintarekisteröinnin laajentamisesta?

”Meidän pitää pyrkiä mahdollisimman avoimeen järjestelmään. Samalla on myös otettava huomioon mikä on järjestelmä muualla, ettei naapurimaahan valu kaikki rahat.”

Puhut viranomaisvalvonnan tiukentamisesta ja avoimuudesta. Miksi RKP:n edustajana kuitenkin vaadit neuvotteluissa esimerkiksi sitä, että harmaan talouden viranomaisvalvonnan rekisteritietoja ei saa jakaa kaikkien valvontaviranomaisten kesken?

”Mistä sä olet kuullut tuollaista?”

Tässä se lukee mustaa valkoisella työryhmänne muistiossa, joka on päivätty 25. toukokuuta.

”Se työ oli silloin pöydällä.”

Niin, mutta olette vastustaneet valvonnan tiukentamista.

”Työ oli keskeneräinen.”

mainos

Miksi Suomessa toimivilta etävälittäjiltä ei saa vaatia vuosi-ilmoitusta?

”Mulla ei ole nyt papereita tässä.”

Te olette sananmukaisesti vaatineet niin.

”Mistä sä olet saanut nämä tiedot?”

Ei vaikuta siltä, että ajaisitte laajempaa avoimuutta.

”Mä en kommentoi.”