Kirjeenvaihtajat
Kirjeenvaihtajat ovat yhteytemme maailmalle. He kirjoittavat maailmasta, elämästä ja yhteiskunnasta sellaisena, kuin se heidän asemapaikastaan näyttäytyy.
Teksti Maria Michelsson
New Yorkin pormestari Michael Bloomberg on biljonääri, joka ei nosta palkkaa ja ajaa kiistanalaisia terveyshankkeita.
Gothaminakin tunnetun New Yorkin teattereissa pyörii Neil Barskyn ohjaama dokumentti Koch, joka kertoo kaupungin pormestarina vuosina 1978–1989 toimineesta Ed Kochista. Hän kuoli helmikuun alussa 88 vuoden iässä sydämen vajaatoimintaan.
Demokraatti Koch oli kansallinen julkkis ja suorapuheinen kansanmies, joka nosti synnyinkaupunkinsa New Yorkin taloudelliseen kukoistukseen. Kritiikkiä hän sai mustilta newyorkilaisilta ja 1980-luvun aids-epidemian laiminlyömisestä. Pormestaripäiviensä jälkeen ikuinen poikamies toimi lakimiehenä, kirjoitti kolumneja ja elokuva-arvioita ja esiintyi omana itsenään Sinkkuelämää-sarjassa.
New Yorkin nykyinen ja 108:s pormestari on sitoutumaton Michael Bloomberg, jolla on menossa kolmas ja viimeinen kausi. Hänet valittiin tehtävään kaksi kuukautta syyskuun yhdennentoista terrori-iskun jälkeen. Bloomberg oli demokraatti, kunnes pyrki vuonna 2001 demokraattivaltaisen kaupungin pormestariksi republikaanina. Vuoden 2009 vaalissa hän oli sitoutumaton ehdokas.
Bloomberg sai vuonna 2008 kaupunginvaltuuston muuttamaan lakia, jonka mukaan sama henkilö voi toimia pormestarina vain kaksi perättäistä nelivuotiskautta. Osa äänestäjistä piti toimintaa egotrippinä. Asiaa ei auttanut, että Bloomberg käytti viimeiseen kampanjaansa historialliset 90 miljoonaa dollaria.
Michael Rubens Bloomberg syntyi juutalaiseen perheeseen Bostonissa vuonna 1942 ja suoritti MBA-tutkinnon Harvardissa. Vuonna 1981 hän perusti New Yorkissa Bloomberg L.P:n, josta sukeutui kansainvälinen mediayhtiö. Sen uutispalvelu, tv-kanavat ja radioasemat tarjoavat tietoa talouselämästä. Bloombergin uutisia julkaistaan suomalaisissakin lehdissä.
Kiinteistönvälittäjän pojasta tuli biljonääri ja hyväntekeväisyyden harrastaja. Omasta tahdostaan hänen vuotuinen korvauksensa pormestariudesta on yksi dollari vuodessa ja hän ei asu virka-asunto Gracie Mansionissa. Bloomberg on kertonut menevänsä säännöllisesti metrolla työpaikalleen City Halliin. Yhteinen koti naisystävän kanssa on Manhattanin vauraalla Upper East Sidella. Eronneella miehellä on kaksi aikuista tytärtä.
Facebookissa Bloomberg on Mike Bloomberg, yrittäjä, New Yorkin pormestari ja hyväntekijä. Sivun taustakuva huutaa: ”48 000 amerikkalaista murhataan aseilla presidentin toisella kaudella.” Bloomberg kannattaa paitsi tiukempia aselakeja myös aborttioikeutta, samaa sukupuolta olevien avioliittoja, laittomien siirtolaisten armahtamista ja vapaakauppaa, mutta myös tiukkoja huumelakeja. Kuolemantuomiota hän vastustaa.
Otsikoissa pormestari on usein terveysasioiden tiimoilta. Hänen onnistui kieltää tupakointi sisätiloissa olevilla työpaikoilla, puistoissa ja rannoilla sekä keinotekoinen transrasva ravintoloissa ja saada kalorimäärät ravintolaketjujen ruokalistoille. Isokokoisten limsojen ja muiden sokeroitujen juomien myynti muualla kuin ruokakaupoissa loppuu viikon päästä tiistaina 12.3., mikäli tuomari ei ole toista mieltä Bloombergin kanssa.
Moni pitää hankkeita holhoamisena, mutta Bloomberg jatkaa valitsemallaan tiellä ja yrittää vähentää suolankäyttöä esipakatuissa ruoissa ja kieltää styrofoamista tehdyt, mukaan otettavat ruokapakkaukset, joita kaupat ja ravintolat käyttävät. Hänen mukaansa polystyreenivaahtomuovista valmistettava materiaali ei hajoa biologisesti ja tulee kalliiksi veronmaksajille.
Yhdysvaltain presidentti Barack Obama piti vuotuisen kansakunnan tilaa koskevan puheensa 12.2. Kaksi päivää myöhemmin oli vuorossa Michael Bloombergin viimeinen vastaava puhe New Yorkista. Hän täytti samana päivänä 71 vuotta. Bostonilainen puheen nuotti oli tallella.
Bloomberg sanoi murhia ja ampumisia olevan ennätysvähän ja työpaikkoja ja turisteja (52 miljoonaa vuonna 2012) ennätyspaljon. Hän haluaa tuplata kierrätyksen 30 prosenttiin vuoteen 2017 mennessä ja vähentää hiilijalanjälkeä 30 prosentilla seuraavan kymmenen vuoden aikana.
Uudella newyorkilaisella elokuvafestivaalilla First Time Festillä esitettiin 1.3. Zipper-dokumentti. Se kertoo Bloombergin suunnitelmista uudistaa Brooklynissa sijaitseva Coney Islandin huvipuisto. Siitä tulisi ympärivuotinen turistikohde, jossa olisi uusia laitteita, ravintoloita ja hotelleja. Vastustajien mielestä suunnitelma tuhoaisi perinteikkään huvipuiston.