Poliitikko, puhu totta!

Kirjeenvaihtajat

Kirjeenvaihtajat ovat yhteytemme maailmalle. He kirjoittavat maailmasta, elämästä ja yhteiskunnasta sellaisena, kuin se heidän asemapaikastaan näyttäytyy.

Teksti Varpu Lotvonen

Poliittinen retoriikka oiotaan vasta faktantarkastajien käsissä.

Epäilykset siitä, etteivät poliitikot aina puhu totta, on otettu vakavasti! Yhdysvaltain presidentinvaalien liepeillä pyörivissä (demokraatti)medioissa on enenevästi viittailtu niin kutsuttuihin fact check -sivustoihin. Näillä sivustoilla tutkitaan poliittisten puheiden väitteitä, jotta nähtäisiin kuinka pehmoisia kukakin puhuu.

On mielenkiintoista, että valheita ja puolitotuuksia kerrotaan molemmin puolin pöytää, eivätkä ne ole yksin demokraattien tai republikaanien ongelma.

Eräs faktantarkastussivusto, FactCheck.org , on ottanut viime aikoina käsittelyynsä sekä republikaanien että demokraattien kokoukset, joissa presidenttiehdokkaiden asema virallistetaan ja varsinainen kampanja alkaa. Demokraatti Joe Biden väänteli Mitt Romneyn sanomisia varapresidenttiehdokkaan puheessaan väittämällä, että Romneyn mielestä on OK lisätä keskiluokan veroja. Päinvastoin: Romney oli omassa puheessaan luvannut keventää keskiluokan verotusta “toisin kuin presidentti Obama”. Mutta ei Obamakaan ole nostanut veroja, tai ole sanonut tekevänsä niin!

Kuka siis haluaa kiristää keskiluokan verotusta? Ei kukaan. Väitteet ovat valheellista poliittista retoriikkaa, jossa vastaehdokkaaseen liitetään kuvitteellisia mielipiteitä, joita sitten voidaan helposti vastustaa.

Faktantarkastajat katsovat tekevänsä julkisen palveluksen tutkiessaan väitteitä poliittisissa puheissa. Kun poliitikot jäävät kiinni valheistaan, heidän on alettava puhua totta. Hyvin kärjistyneessä poliittisessa tilanteessa, jollainen Yhdysvalloissa vallitsee demokraattien ja republikaanien välillä, harhaanjohtamisen ja valehtelun väheneminen saattaisi parantaa poliittista ilmapiiriä huomattavasti.

Olisiko faktojen tarkastukselle tilausta Suomessakin? Ehkä, vaikka sivistynyt poliittinen keskustelu voikin meillä paljon paremmin kuin Yhdysvalloissa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Kommentoi Facebookissa
varpu lotvonen

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kiva, että haluat kommentoida artikkeleita. Muista kuitenkin hyvät käytöstavat ja se, että olet itse vastuussa kirjoituksestasi.