Kirjeenvaihtajat
Kirjeenvaihtajat ovat yhteytemme maailmalle. He kirjoittavat maailmasta, elämästä ja yhteiskunnasta sellaisena, kuin se heidän asemapaikastaan näyttäytyy.
Teksti Satu Taskinen
Itävallassa painitaan edelleen suurten kouluongelmien kanssa. Ja ihmetellään suomalaisia.
Joulun aikaan mieleen nousee ihan automaattisesti paljon muistoja koulusta. Muistan hyvin joulujuhlia, niissä esiintyviä tonttuja ja jouluruokailuja. Myös Sylvian joululaulun, jonka sisältöä arvuuttelin lähinnä pateettisuuden, en sanojen, perusteella. Ja hei, ne lahjaksi saadut paperipussit, joissa oli jauhoinen omena, paketti rusinoita ja kovin oudolta maistuva liian paksu ja liian vähän paistettu pipari!
Muistan myös todistuksen jännittämisen ja juhlasalin hajun. Muistan sen, miltä todistuskin haisi. Siinä oli muovia ja kuulakärkikynää. Todistus piti palauttaa opettajan kaappiin seuraavana vuonna. Joulujuhlaa seurasi loma, johon liittyi muun muassa paljon lunta ja suklaata.
Ehkäpä koulumuistojen herääminen johtuu adventtiajan aikaansaamasta tunneherkkyydestä sekä lumituiskusta ja tuulesta, jotka täälläkin nyt vallitsevat.
Tai sitten koulumuistojen herääminen johtuu vain uutisoinnista. Itävallassa painitaan kovista ponnistuksista huolimatta edelleen suurten kouluongelmien kanssa. Ja ihmetellään suomalaisia, taas kerran.
ORF:n arvostettu uutisankkuri Armin Wolf oli linkittänyt tämän artikkelin vastaamaan kysymykseen, miksi suomalaiset lapset pärjäävät kouluvertailuissa niin hyvin. Kertokaapa, mikä kaikki artikkelissa pitää paikkansa.