Kirjeenvaihtajat
Kirjeenvaihtajat ovat yhteytemme maailmalle. He kirjoittavat maailmasta, elämästä ja yhteiskunnasta sellaisena, kuin se heidän asemapaikastaan näyttäytyy.
Teksti Kirsi Koivuporras
Sambian oppositiojohtaja naulittiin homoliitoista.
Sambiassa eletään vaalivuotta. Tarkkaa ajankohtaa ei ole vielä julistettu, mutta vaalit ovat pohjoisen pallonpuoliskon syksyllä. Silloin maalle äänestetään sekä presidentti että parlamentti.
Kamppailu on alkanut. Lehdistössä reposteltiin pitkään suurimman oppositiopuolueen PF:n (Patriotic Front) johtajan Michael Satan kantaa homoliittoihin. Kohu sai alkunsa haastattelusta, jonka Sata antoi tanskalaisille tiedotusvälineille. Näyttäisi siltä, ettei Satan ollut alun perin tarkoitus ottaa kantaa homoliittoihin. Hän onnistui lipsauttamaan kreivin aikaan vaalikamppailun näkökulmasta tirkistellen. Kristityssä maassa, jossa homoseksuaalisuudesta puhuttaessa vedotaan ensin Raamattuun, on aihe hyvin herkkä ja tunnepitoinen. Siksi se tuntuu olevan myös näppärä poliittinen lyömäase.
Nyt Satan niskaan ropisee syytöksiä siitä, että hän haluaa tehdä Sambiasta sekulaarin valtion, jossa laki sallii myös homo- ja lesboliitot. Esimerkiksi Boyd Phiri otti kantaa aiheeseen Zambia Daily Mailissa, jossa hän totesi, että mikäli Sata tosissaan on sitä mieltä, että homo- ja lesboliitot tulisi Sambiassa sallia, on PF:n johtaja terapian tarpeessa. Lausunto leimataan samassa tekstissä myös epätoivoiseksi yritykseksi saada kannatusta mistä tahansa yhteiskuntaryhmästä.
Katoliseen kirkkoon kuuluva Sata taas puolustautui julkaisemalla puolen sivun vastineita ja perusteluja sille, miksi hänen kantaansa ja puhettaan on vääristelty. Sambia pysyy kristittynä valtiona, jossa homoliitot eivät edelleenkään ole sallittuja. Lopulta päädyttiin julkaisemaan kyseisen haastattelun tallenne, että ”sambialaiset voivat itse arvioida, mikä Satan kanta on”.
Kritiikkiä vastapuolta kohtaan tipahtelee lehdissä tiheään. Päivän uutissivuista iso osa pyhitetään joka päivä sen kertomiselle, mitä kukin poliitikko on edellisenä tai toissapäivänä sanonut.
Mittelöön vallan kahvasta kuuluvat myös yritykset miellyttää äänestäjiä. Esimerkiksi Lusakassa lukuisten katumyyjien annetaan olla rauhassa, vaikka katukauppa on lakien mukaan kielletty. Tuttava totesi, että näin on yleensä vaalien alla. Hänen mukaansa katukaupan kieltokin oli aikoinaan poliittinen temppu, jolla kalasteltiin kannattajia.
Urbaanialueilla ja etenkin Lusakassa on paljon opposition kannattajia. Jännitys kytee pinnan alla. Kerran se jo purkautui, kun PF:n ja hallitsevan puolueen MMD:n (Movement for Multiparty Democracy) kannattajat ottivat viime torstaina yhteen Kamwalan markkina-alueella. Nujakka loppui poliisin väliintuloon. Itse todistin tilanteen häntää, kun lukuisat ihmiset juoksivat pitkin Los Angeles Roadia. Ainakin The Post kertoi maanantaina, että yksi ihminen on pidätetty.
Kuulin myös version, jonka mukaan nujakka olisi ollut tarkoituksella mobilisoitu. Kamwalan markkina-alue kuuluu nimittäin Lusakan paikallishallinnon alaisuuteen ja paikallishallinto on opposition käsissä. Kertomuksen mukaan MMD yritti lisätä vaikutusvaltaansa alueella syrjäyttämällä torista huolehtivat toimikunnat ja ottamalla paikat väkisin omille kannattajilleen.
Onko näin, en tiedä. Kyseessä voi olla myös poliittisen kannan värittämä mielipide.