Talonvaltaus jatkuu

Teksti Oona Juutinen

Kielto tai ei kieltoa!

Kesäkuun ensimmäisenä päivänä Hollannin senaatti äänesti talonvaltauksen kieltävän lain puolesta. Lain oletettiinkin menevän läpi, sille ei kukaan voinut enää mitään, ja nyt tärkeintä onkin informoida ihmisiä siitä että valtaaminen tulee jatkumaan kaikesta huolimatta. Ja ennen kaikkea valtaamisen syistä ja siitä, miksi se on tärkeä aihe aina vain.

Äänestystä edeltävinä päivinä yli kymmenessä kaupungissa levitettiin talonvaltausmanifestia julistemuodossa. Paitsi vallattujen talojen edustalla, julistetta näkyi myös bussipysäkeillä, ostoskaduilla sekä kaupungintalojen ja suurten kiinteistövälitysfirmojen edustoilla. Ja kantoipa eräs eräs kyttäautokin kortensa kekoon viestin levittämisessä!

Myös aiemmin vallattuja mutta nykyään antivaltaajien käsissä olevia rakennuksia ja antivaltaajia välittäviä toimistoja koristeltiin julistein. Tunnetuin antivaltausfirma liisteröitiin lähes umpeen. Antivaltausfirmat välittävät antivaltaajia asumaan kiinteistöihin, jotka omistaja tahtoo pitää tyhjillään. Antivaltaajia ei lasketa vuokralaisiksi vaan kiinteistön tilapäisiksi käyttäjiksi, ja niinpä heillä ei ole minkäänlaisia vuokralaisen oikeuksia, vaikka he kämpästään kuukausittain maksavatkin. Summa saattaa olla huomattavan alhainen, mutta usein antivaltaajalla tulee suru puseroon viimeistään siinä vaiheessa kun kämpästä joutuu lähtemään. Varoitusaikaa muutolle annetaan yleensä vain kaksi viikkoa, eikä firmalla ole minkäänlaista velvollisuutta tarjota antivaltaajalle uutta asuntoa. Antivaltaajasopimuksen allekirjoittaessaan luopuu siis käytännössä kaikista oikeuksistaan ja päätyy pelinappulaksi jonka avulla tehdään bisnestä, ja jonka hyvinvoinnista kukaan ei oikeastaan välitä tippaakaan.

Antivaltaaja luopuu oikeuksistaan ihan itse ja omaa typeryyttään, mutta olemme me muutkin aika kusessa nykyään. Ihmiset ovat pelkkiä pelinappuloita ja välineitä koneistossa joka tavoittelee voittoa. Sinä et kiinnosta ketään. Juuri tästä syystä meidän tulee vaatia ja puolustaa oikeuksiamme, ja pitää melua epäkohdista. Ja muunmuassa siitä talonvaltauksessa on kyse.

Talonvaltaus jatkuu, kielto tai ei kieltoa! Sillä asunto on perustarve.

Talonvaltaus jatkuu, sillä talojen pitäminen tyhjillään ja kiinteistökeinottelu on rikollista.

Talonvaltaus jatkuu niin kauan kuin asuintila jaetaan ”vapaiden markkinoiden” ja voitontavoittelun mukaan sosiaalisen tarpeen sijaan: asunnontarve ennen lakia!

Talonvaltaus jatkuu, sillä muuten nuoret ja muut asunnontarpeessa olevat muuttuvat yhä enemmän kiinteistöomistajien ja antivaltaustoimistojen pelinappuloiksi.

Talonvaltaus jatkuu, sillä sinun täytyy ottaa oikeutesi silloin kun niitä ei sinulle anneta.

Talonvaltaus jatkuu, sillä omistusoikeus ei ole perustarve, mutta katto pään päällä on.

Talonvaltaus jatkuu, sillä vapaita ja itsevarmoja ihmisiä ei voi työntää pois silmistä uudisrakennuksiin ja asuntolainoihin joita ei koskaan voi maksaa.

Talonvaltaus jatkuu avaamalla tiloja aloitteille jotka perustuvat solidaarisuuteen, luovuuteen ja omatoimisuuteen kaupankäynnin, kontrollin ja pääoman sijaan.

Talonvaltaus jatkuu, ei siksi että valtaajat ovat kivoja ilmaiskauppoineen, sosiaalikeskuksineen ja muine mukavine aloitteineen, vaan siksi että he puolustavat oikeuksiaan ja mielipiteitään.

Talonvaltaus jatkuu, ei siksi että on siistiä tulla julistetuksi rikolliseksi, vaan siksi että kaikkien tulee harjoittaa poliittista ja sosiaalista vaikuttamista omassa ympäristössään.

Talonvaltaus jatkuu, sillä on parempi elää kommandopipo päässä kuin nukkua sillan alla.

Kommentoi Facebookissa
Route Couture
Migration Comics