Kirjeenvaihtajat
Kirjeenvaihtajat ovat yhteytemme maailmalle. He kirjoittavat maailmasta, elämästä ja yhteiskunnasta sellaisena, kuin se heidän asemapaikastaan näyttäytyy.
Teksti Tuuli Hakulinen
Taiteilijat etsivät solidaarisuutta Pietarissa.
Eilen Pietarissa aukesi erikoinen taidenäyttely ”Kun on välttämätöntä sanoa ME”. Näyttely käsittelee taidetta solidaarisuuden osoittamisen välineenä.
”Nyky-Venäjällä sosiaaliset suhteet, ja etenkin sosiaalis-poliittiset solidaarisuus-suhteet ovat kriisissä. Yhteiskunta on pirstaloitunut yksilöiksi, jotka eivät välitä edes samalla rapputasanteella asuvista naapureistaan, puhumattakaan suuremman mittakaavan solidaarisuudesta. Yhteiskunnassa vallitsee poliittinen apatia”, kertoo näyttelyn kuraattori Dmitri Vilenski. ”Toisaalta Neuvostoliiton hajoamisen mukaan Venäjällä on myös syntynyt uudenlaisia yhteistoiminnan muotoja, jotka eroavat niin neuvostoliittolaisesta, kuin eurooppalaisesta malleista”.
Näiden uusien yhteistoiminnan muotojen analyysi on yksi sekä näyttelyn tavoitteista.
Näytteilleasettajien mukaan taide on ennenkaikkea kannanotto ympäröivän yhteiskunnan tilaan. ”Ei ole väliä, onko sinulla taiteen koulutus tai kuuluisa nimi. Pääasia, että sinulla on jotain sanottavaa. Taiteilija seuraa yhteiskunnan tapahtumia ja reagoi niihin, taide on osa yhteiskunnan poliittista elämää”, kertoo Flor Affinity -taiteilijaryhmästä.
Näyttely ei ole kokoelma museomaisesti esillä olevia taideteoksia, vaan elävä prosessi. Taiteen, vierailijoiden ja katsojien vuorovaikutuksesta oletetaan syntyvän uusia aidon solidaarisuuden muotoja.
Taidenäyttely on osa Euroopan yliopistossa meneillään olevaa konferenssia ”Yhtenäisyyden politiikat: jaottelun rajat ja mahdollisuus konsolidaatioon” ja se on esillä Eurooppalaisen yliopiston liikuntasalissa.
Näyttelyyn voi tutustua yliopiston aukioloaikoina: ma-la noin klo 9.00-20.00 Eurooppalaisen yliopiston liikuntasalissa osoitteessa Gagarinskaja ul. 3, Pietari.