Taide

Haiskahtaa homeelta

Lukuaika: < 1 minuutti

Haiskahtaa homeelta

Teksti Veera Nuutinen

Jan Anderzénin ja Lars Mattilan näyttely käsittelee ihmisen pelokasta suhdetta homeeseen ja mikrobeihin.

Videolla suojapukuun ja -käsineisiin pukeutunut ihminen silittää puun pintaan kasvanutta sienimuodostelmaa. Suojapuvun sisältä luonnon ihmeitä on turvallista tarkastella.

Jan Anderzénin ja Lars Mattilan näyttely Home sweet home käsittelee suomalaisille niin tuttuja sisäilmaongelmia taiteen keinoin.

Homeesta on tehty taidetta aiemminkin. Muutama vuosi sitten Kuvataideakatemiasta valmistuneet taiteilijat tekivät useita teoksia siitä, kuinka homeen saastuttamat työtilat koulussa sairastuttivat heidät.

Mattila ja Anderzén lähestyvät hometta aivan toisella tavalla. Lars Mattilan mukaan näyttely käsittelee ”sopua homeen kanssa”.

Kuulostaa radikaalilta ajatukselta. Mitä se tarkoittaa?

Lars Mattila kertoo, että näyttely pohjautuu mikrobiologian tutkimustuloksiin, joiden mukaan ihmisten oireilu johtuu suureksi osaksi siitä, että olemme eristäneet itsemme ulkoilmasta.

”Vietämme 90 prosenttia elämästämme sisätiloissa. Hengittämämme sisäilman vaikutukset ovat ihan suunnattomat”, sanoo Mattila, joka on ammatiltaan arkkitehti.

”Sienimetsässä on enemmän mikrobeja kuin hometalossa, mutta emme sairastu siellä. Sairastutamme itsemme ylenpalttisella hygienialla.”

Taiteilijat päättivät lähestyä homeongelmaa luovasti sen tuhoamisen sijaan. He ajattelevat, että ihmisen tulisi pyrkiä ymmärtämään vastustajaansa, jotta sen kanssa pystyisi elämään.

”Meidän olisi syytä oppia elämään hyvien mikrobien kanssa sen sijaan, että yritämme tuhota ne kaikki”, Mattila sanoo.

Sovittelu-videoteos on vitsikäs scifi-näkemys tulevaisuudesta, jossa sota mikrobeja vastaan on jatkunut: olemme kuin ulkoavaruuden olentoja omalla planeetallamme.

Videon lisäksi Titanik-gallerian Home sweet home -näyttelyssä on pienoismalli-installaatioita rakennusten ilmanvaihdosta, eri taiteilijoiden yhteistyönä syntynyt nukkekoti-installaatio sekä Mattilan ja Anderzénin sekatekniikalla valmistamia kuvia.

Anderzén ja Mattila ovat tehneet yhdessä myös musiikkia Kemialliset ystävät ja Avarus -yhtyeissä. Näyttelyn kuvat muistuttavatkin hieman Kemiallisten ystävien levyjen psykedeelistä kansitaidetta.

Mattila kertoo, että musiikki syntyy työstämällä kappaleita vuorotellen: Anderzén tekee ensin biisistä luonnoksen, jota muokataan ja pallotellaan edestakaisin ”tenniksenä”.

Samalla metodilla on tehty myös näyttelyn kuvat: taiteilijat ovat käsitelleet toistensa töitä uudelleen ja uudelleen.

”Monimutkaiset kuvat ilmentävät sitä, että käsillä on asia, jota emme ymmärrä”, Mattila sanoo.

Jan Andrezén & Lars Mattila: Home sweet home. 5.–16.11. Titanik-galleria, Turku.

  • 12.11.2014