Ovatko Lontoon poliisit idiootteja?

Teksti Jari Tamminen

Vasikoi naapurista! Bongaa 13-vuotias tuleva terroristi!

Lontoon poliisit, nuo murhanhimoiset psykopaatit, ovat ylittäneet aikaisemmat suorituksensa typeryydessä. Poliisin maaliskuinen terrorisminvastainen kampanja kannustaa ihmisiä ”tonkimaan naapurien roskiksia” kemikaalilöydösten toivossa ja ilmoittavan poliisille mikäli näkevät jonkun ”katselevan valvontakameroita”.

(Poliisi jakaa suurikokoisia PDF-versioita julisteista verkkosivuillaan.)

Aikaisemminhan Englannissa keksittiin kieltää valvontakameroiden kuvaaminen tyystin: näinhän estetään terroristien suunnitelmat. Kieltoa ei selkeästikään ole noudatettu tuon toisen mainoksen tuotannossa.

Englannissa on maailman eniten valvontakameroita väestöön suhteutettuna. Rikollisuutta ne eivät tosin hirveästi ole pudottaneet. Erityiset niljakkuuspisteet poliisin mainoksille voi antaa siitä, että molempiin mainoksiin on istutettu vauvat keskelle kuvaa. Hienovaraista.

Ihan tulee vanha kunnon Stasi mieleen, kun kansalaisia kannustetaan vasikoimaan toisistaan. Sen lisäksi, että kampanjan voisi kuvitella syövän yhteiskunnan me-henkeä ja lisäävän kyräilyä, uskoisin kampanjan olevan varsin tehoton.

Jos poliisille alkaa tulvia loputtomasti vinkkejä kameroita katsovista ihmisistä ja lääkepurkeista roskiksista, virkavallalla tuskin on aikaa niitä kaikkia tutkia. Tärkeätkin vihjeet voivat hukkua tuohon roskatsunamiin.

Jos maailmassa on oikea tapa reagoida noin idioottimaiseen ja paranoidiin kampanjaan, niin se on tietenkin kyseisen kamppiksen parodiointi.

Kun alkuperäisessä mainoksessa näytettiin idyllistä pikku kadun kuhinaa ja kerrotaan, että ”pommi ei räjähtänyt tässä, koska joku oli valpas vasikka” muuttuu viesti parodiassa muotoon ”pommi ei räjähtänyt tässä, koska ihmiset ovat oikeastaan oikein mukavia”.

Parodiat hyökkäävät suoraan kampanjan ytimeen, paranoidiin naapurien vahtaamiseen. Huumorin keinoin meille muistutetaan, että ehkäpä emme kuitenkaan halua asua yhteiskunnassa, jossa kaikki kyttäävät toisiaan vainoharhan riivaamina ja foliohatut päissään. DDR-kokeilu ei ole rohkaiseva esimerkki.

P.S. Samoin maaliskuun lopulla The Independent uutisoi brittipoliisien profiloineen 200 lasta potentiaalisiksi terroristeiksi. Nuorimmat näistä tulevista terroristeista ovat 13-vuotiaita ja tietty muslimeja kaikki. Hyvää kotouttamista, hyvää työtä.

P.P.S. Huhtikuussa Lontoossa olisi mahdollisuus tarkastaa myös The London Police -nimisen taiteilijaryhmän näyttely. Katuja söpöillä tarroilla ja sabluunoilla 10 vuotta koristanut porukka esittelee uraansa Stolenspace -galleriassa.

Kommentoi Facebookissa
Route Couture
Migration Comics