Kirjoittanut voimaKuvat Teemu Matinpuro

Miten nykypäivänä pitäisi suhtautua miesneromyyttiin? Tuomas Rantasen podcastissa keskustellaan Bertolt Brechtistä

Lukuaika: < 1 minuutti

Miten nykypäivänä pitäisi suhtautua miesneromyyttiin? Tuomas Rantasen podcastissa keskustellaan Bertolt Brechtistä

Teatterin politiikkaaTeatterin politiikkaa

Podcastissa käsitellään esittävän taiteen teosten ajankohtaista yhteiskunnallisuutta.

Äänessä kustantaja, teatteritoimittaja ja kuntapoliitikko Tuomas Rantanen. Vieraina esittävän taiteen tekijöitä, tutkijoita ja vaikuttamisen asiantuntijoita.

Ohjelmaa julkaisee Voima. Kuunneltavissa myös Spotifyssä ja muissa suoratoistopalveluissa. Ohjelman tekemistä ovat tukeneet TJNK, SARV ja JOKES.

Bertolt Brecht (1898–1956) oli runoilija, kirjailija ja teatteriohjaaja, joka tunnetaan teatterin uudistajana erityisesti pyrkimyksestään saada katsoja kokemaan itsensä aktiivisesti osalliseksi esityksessä ja ympäröivässä yhteiskunnassa. Jakson vieraina ovat kirjailija Sirpa Kähkönen sekä oopperalaulaja ja Helsingin oopperakesän taiteellinen johtaja Reetta Ristimäki, jotka yhdessä ohjaaja Taru Mäkelän kanssa ovat valmistelemassa Musiikkiteatteri Kapsäkissä 29.9. ensi-iltaan tulevaa Brechtiä jokanaiselle -näytelmää.

Se sijoittuu 1940-luvun alkuun, jolloin Brecht seurueineen eli maanpaossa Suomessa. Muun muassa Hella Wuolijoen Marlebäckin tilalla asuneeseen joukkoon kuuluivat Brechtin ja hänen puolisonsa Helene Weigelin ja heidän lastensa ohella Brechtin avustaja ja rakastaja Grete Steffin sekä hänen uusi rakkautensa Ruth Berlau. Keskustelussa pohditaan brechtiläisyyden perintöä ja sitä, miten tässä ajassa pitäisi suhtautua hänen osaltaansa pönkittämään miesneromyyttiin.

Lisäksi käsitellään myös Brechtin 1920- ja 1930-luvulla kirjoittamia musiikkinäytelmiä Mahagonny ja Seitsemän kuolemansyntiä, joista nähdään uudet sovitukset lokakuun lopulla Ville Saikkosen ohjaamana Aleksanterin teatterissa.

Voit kuunnella ohjelmaa myös Spotifyssä ja muissa palveluissa. Tutustu muihin Voiman podcasteihin osoitteessa voima.fi/audio.

mainos

Kuuntele muita Voiman podcasteja

Tutustu muihin Voiman podcasteihin osoitteessa voima.fi/audio.

Koostamme kaikki Voiman ja yhteistyökumppaneidemme podcastit myös Spotify-soittolistaan.

  • 5.9.2022
  • Kirjoittanut voima
  • Kuvat Teemu Matinpuro