9789510416020_frontcover_final_medium

KirjallisuusKirjoittanut minnamar15

Viihdettä isolla V:llä

Lukuaika: 2 minuuttia

Viihdettä isolla V:llä

Ruma kassa

Piia Leino

☆☆☆☆

Piia Leino: Ruma kassa. Johnny Kniga 2016.
Jos pohdit mitä lukisit froteepyyhkeesi päällä rannalla tulevana kesänä, lomalla tai työttömänä, en epäröisi vinkata: Piia Leinon Ruma kassa on kiinnostava esikoisteos.
Se on kirpeä ja ripeästi etenevä tarina, joka fuusioi yhteen chick litin ja feminismin, nasevat kiteytykset, roskan ja etiikan, todellisuuden ja sen pilkan.
Jos sitä pitäisi kuvailla pelkästään tv:n varassa elävälle sohvaperunalle, sanoisin: Kätevä emäntä Temptation Islandilla.
Teoksen päähenkilö Sarianna Laakso on naispuolinen drop-out, joka on liukunut innokkaasta tiedotusopin opiskelijasta lähikaupan kassaksi huonosti palkattuun ja itsetunto-ongelmia ravitsevaan työhön. Ensimmäinen luku on tyly kuvaus myyjän arjesta kassapisteen, pullojenpalautusautomaatin ja hyllyjen loputtoman täydentämisen katveesta. PAMin pienipalkkaisilla työajat ovat hankalat, palkat kehnot ja bonuksena ovat asiakkaat suoraan helvetistä. Kuten 18-vuotiaat olutta ostavat teinit, jotka hyvännäköisten nuorten miesten läpikatseella kommentoivat kassaneidin ulkonäköä arimpiinkin akupisteisiin ilkeästi osuen. Heillä on niin hauskaakin ja elämä ehottomasti edessä.
Ja tämä on vasta tarinan auvoista alkua. Käy kuten usein: kun ihminen lähtee pois häkistään hän joutuu mukaan johonkin vielä hirveämpään. Sariannan kohdalla se on mukaan pääsy Thaimaassa kuvattavaan reality-TV-sarjaan. Ohjelma on nimeltään ”Beauties and Beasts” ja sen myötä ollaan massaviihteen ja ihmislajin alhaisien ominaisuuksien ytimessä.
Ruma kassa on selviytymiskertomus. Niin kuin saduissa ja saippuasarjoissa: loppu on kohtuullisen onnellinen ja paha saa palkkaansa.
Ruma kassa on myös yksi Tuhkimo-tarinan lukuisista muunnelmista. Turhamaisten sisarpuolten sukua ovat tosi-tv-hottikset, jotka luottavat plastiikkakirurgiaan ja uusimpiin ulkonäkötrendeihin. Tuhkimoita ruman kassan lisäksi ovat Sariannan ”joukkueen” muotteihin mahtumattomat naiset. ”Kaikki kauniit ihmiset ovat samanlaisia, jokainen rumilus on ruma omalla tavallaan” Leino kirjoittaa heistä. TV-sarjan leikkisota kauniiden ja rumien naisten välillä saa Sariannan hautaamaan lopulta kalleimman selluliittivoiteensa ikuisesti maan poveen – se on kaunis kohtaus.
Piia Leinon huumori on letkeää ja hävytöntä, hänellä on komedian näkemisen lahja.
Hän saa lukijan iloiseksi. Hän osaa sysätä vastaanottajan siihen oikeaan ylemmyyden tilaan, jossa voi vapaasti nauraa älyttömyydelle ympärillämme. Ja kuten Sigmund Freud jo kirjoitti: huumori huojentaa, siinä on annos aggressiota, se repii jotain, mutta saattelee meidät lopulta mukavan rentoon tietoisuuden tilaan. Kun nauramme olemme edes hieman arjen yläpuolella.