Esittävä taideKirjoittanut Tuomas RantanenKuvat Tuukka Ervasti

Tytöille, jotka ajattelevat olevansa yksin -näytelmässä nähdään maan päänäyttämön historian monikulttuurisin esiintyjäkaarti

Lukuaika: < 1 minuutti

Tytöille, jotka ajattelevat olevansa yksin -näytelmässä nähdään maan päänäyttämön historian monikulttuurisin esiintyjäkaarti

Tommi Korpela teatteriliitteen kannessa. Hän katsoo kameraan, istuu.

Artikkeli on julkaistu Voima | Teatterissa. Se ilmestyi Voiman 9/2023 välissä. Teatteriliite käsittelee esittävien taiteiden ajankohtaisia näkymiä.

Löydät kaikki liitteen verkkoartikkelit täältä.

Voit lukea liitteitä myös Issuussa.

Ujuni Ahmed on somalitaustainen kansalaisaktivisti, joka nousi jo hyvin nuorena vastustamaan Suomessakin järjestettäviä tyttöjen silpomisia. Hänen elämäntarinaansa ja siitä Elina Hirvosen kirjoittamaan kirjaan perustuva näytelmä on ensembleltään monikulttuurisin, mitä on maan päänäyttämöllä nähty.

Vaikka moniaineksisen tekstin kaikki osat eivät hitsaudu saumattomasti yhteen, Satu Linnapuomin ohjauksessa välittyy aiheen tuoreus ja tärkeys sekä nuoren näyttelijäkunnan vahva sitoutuminen. Yhteiskunnallisessa kritiikissä osansa saavat ansaitusti niin oikeiston turvattomuutta lietsova vihapuhe kuin vasemmiston pelkuruus puhua maahanmuuttajien kulttuurillisista epäkohdista.

Juuri tällaisten näytelmien tekstittäminen muille kielille olisi tärkeää, jotta Kansallisteatteri voisi osoittaa olevansa esitysten saavutettavuudessa yhtä herkkä kuin aiheiden ja tekijäkunnan valitsemisessa.

Ujuni Ahmed, Elina Hirvonen & Satu Linnapuomi: Tytöille, jotka ajattelevat olevansa yksin.

mainos

Kansallisteatterissa 16.5.2024 asti.

Lue myös Ahmedin ja Linnapuomin haastattelu täältä:

Ujuni Ahmedin tarina nostaa monikulttuurisen nyky-Suomen Kansallisteatterin Suurelle näyttämölle