SarjakuvaKirjoittanut Miia Vistilä

Tuntematon sotilas + Doctor Who = Eternautti

Lukuaika: 2 minuuttia

Tuntematon sotilas + Doctor Who = Eternautti

Mies ilmestyy tyhjästä tyhjälle tuolille ja alkaa kertoa illasta, jolloin satoi kosketuksesta tappavaa lunta. Näin alkaa argentiinalainen klassikkosarjakuva Eternautti, joka on juuri julkaistu suomeksi kahtena eri versiona. Teoksesta työstetään myös Netflix-sarjaa.

Tarina on yhdistelmä Doctor Whota ja Tuntematonta sotilasta: Ryhmä sopivasti erilaisia miehiä taistelee asetoverihengessä avaruusolentoja vastaan. Moni kuolee, ja vihollinen osoittautuu koko ajan vaarallisemmaksi ja kavalammaksi.

Sarjan suosiota selittää osaltaan päähenkilöiden loputon kekseliäisyys, selviytymistaito ja -tahto. Tuli eteen mitä tahansa, jollakin tavalla vaikeudet voitetaan. Päähenkilöiden monipuolisessa pystyvyydessä on ajoittain tahatonta komiikkaakin. Sopivasti sankareilta löytyy kykyjä joka tilanteeseen, ja tarvittaessa he esimerkiksi valvovat ongelmitta parikin vuorokautta putkeen.

Kylmän sodan aikainen tieteisseikkailu on kestänyt yllättävän hyvin aikaa. Ruokavarastojen hamstraaminen, hengityssuojainten kanssa liikkuminen ja varsinkin vihollisten rivejä hajottava valheellinen informaatio sodankäynnin välineenä avautuvat erinomaisesti 2020-luvun perspektiivistäkin.

mainos
Héctor Germán Oesterheld & Alberto Breccia: Eternautti 1969.

Alkuperäinen Francisco Solano Lópezin kuvittama Eternautti on sunnuntaistripin kokoisten sivujen kokoelmajärkäle, jossa kerronta on nautinnollisen hidasta ja yksityiskohdissa viipyilevää. Aikakauden seikkailupiirtäjille ominaisesti viivat ovat kapeita ja hahmojen kasvot yksityiskohtaisia. fotorealismista livetään hienovaraisesti karikatyyrien suuntaan. Alberto Breccian uusintaversio kertoo saman tarinan eurooppalaiseen albumikokoon tiivistettynä. Suomeksi teospari tuotettiin sarjakuvaharrastajien joukkorahoituksella. Molemmista kirjoista löytyy kattavat artikkelit tekijöiden taustoista ja teosten merkityksestä.

Eternautissa seikkailee lähes pelkästään miehiä. Jos Netflix-versio joskus tulee, nähtäväksi jää, onko siinä uusittu henkilökaartia vastaamaan 2020-luvun diversiteettiodotuksia.

Héctor Germán Oesterheld & Francisco Solano López: Eternautti
Kvaak Kirja & Zum Teufel 2022, 350 s.

Héctor Germán Oesterheld & Alberto Breccia: Eternautti 1969
Kvaak Kirja & Zum Teufel 2022, 67 s.