
Yle Areena: Sankari (Iran/Raska 2021)
Asghar Farhadin elokuvissa – kuten Oscareilla palkituissa Nader ja Simin: Erossa (2011) ja The Salesmanissa (2016) – usein keskiluokkaiset iranilaiset tasapainoilevat perinteiden kuorman ja liberaalien elämänvalintojen välillä. Tällä kertaa vanhat kunniakäsitykset istuvat erityisen huonosti media-ajan realiteetteihin ja yksityinen melodraama kasvaa yhteiskuntakritiikiksi siitä, miten tekopyhä systeemi rankaisee rehellisyydestä ja suosii välistävetäjien ahneutta.
28.4. alkaen Yle Teema & Fem: Invisible Heroes (Suomi/Chile, 2019)
Tarja Kylmän ja Manuela Infanten tositapahtumien pohjalta kirjoittamassa sekä Mika Kurvisen ja Alicia Schersonin ohjaamassa draamasarjassa suomalaisdiplomaatit Tapani ja Lysa Brotherus sekä Ilkka Jaamala pelastivat tuhansia ihmisiä Chilen sotilasjuntan vainolta vuoden 1973 sotilasvallankaappauksen aikana. Poliittisena epookkina poikkeuksellisen vahva tuotanto palkittiin julkaisuvuotensa parhaana eurooppalaisena tv-draamasarjana.

Netflix: Adolescence (Iso-Britannia 2025)
Jack Thornen ja Stephen Grahamin luomassa ja Philip Barantinin ohjaamassa laajasti kiitellyssä minisarjassa 13-vuotias Jamien (häkellyttävä Owen Cooper) pidätetään itsensä ikäisen tytön raa’asta murhasta. Kokonaisten jaksojen mittaisten kamera-ajojen ja loisteliaan näyttelijätyön siivittämänä tunkeudutaan intensiivisesti teinien erillismaailmaan, jälleen vahvistuvan naisvihan kurimukseen sekä puun takaa kaatuvien perhetraumojen syövereihin.

6.5. Yle Teema & Fem: Neitoperhe (Suomi 1997)
Auli Mantilan ohjaamassa psykologisessa roadmoviessa Lea Klemolan esittämä impulssiivinen, omistushaluinen ja väkivaltainen Eevi rymistelee läpi perinteisten jännityselokuvien sukupuolistereotypioiden. Läheisriippuvuuden ja muiden mielenterveyden särkymisen oireiden ohella käsitellyksi tulee myös laajempi tunneskaalan kirjo, joka kiteytyy syvältä kouraisevassa kohtauksessa, jossa kuullaan Anki Lindqvistin esittämä iskelmä Niin aikaisin.

Yle Areena: Havumetsän lapset (Suomi 2024)
Virpi Suutarin myös kuvauksen (Teemu Liakka) osalta mestarillisessa dokumenttielokuvassa kuljetaan metsäaktivistien mukana suomalaisessa luonnossa, hakkuutyömailla, neuvottelukabineteissa ja kohtaamassa omia isovanhempia. Samalla paikallistetaan taiten niitä historiallisia, kulttuurisia, taloudellisia ja poliittisia tekijöitä, jotka värittävät ristiriitaista suomalaiskansallista ymmärrystämme siitä mikä metsä on.