tboem_pressi1

ElokuvaKirjoittanut Tuomas Rantanen

Three Billboards Outside Ebbing, Missouri

Lukuaika: < 1 minuutti

Three Billboards Outside Ebbing, Missouri

Martin McDonagh

☆☆☆☆

Three Billboards Outside Ebbing, Missouri -elokuvan käsikirjoittamisesta, ohjaamisesta ja osin tuottamisesta vastaa irlantilais-brittiläinen Martin McDonagh. Vastuun keskittäminen ja päätekijän vankka tausta näytelmäkirjoittajana näkyvät erityisesti siinä, miten tragediaa absurdiin mustaan huumoriin yhdistävän elokuvan henkilögalleria ja draaman käänteet väistelevät valtavirtaelokuvan peruskaavoja.

Frances McDormandin koko karismallaan esittämän Mildred Hayesin tytär on kuukausia aiemmin löydetty julmasti murhattuna, mutta poliisi ei ole löytänyt syyllistä. Mildredin katkeruutta ei vähennä se, että hänen karkea ja väkivaltainen miehensä on ryhtynyt uuteen suhteeseen nuoren eläintenhoitajan kanssa.

Mildred ostaa mainostilaa tienvarsitauluista ja hyökkää niissä pikkukaupungin pidettyä ja syöpää sairastavaa seriffi Willoughbyä (Woody Harrelson) vastaan. Tästä hän saa muun yhteisön vihat niskoilleen.

Tärkeitä sivuhenkilöitä ovat rasistinen tollo­poliisi Dixon (Sam Rockwell) ja Mildrediin ihastunut lyhytkasvuinen James (Peter Dinklage).

mainos

Olennaista elokuvassa ei ole murhamysteerin ratkaisu tai juonen kulku muutenkaan vaan kaikissa henkilöissä ja heidän suhteissaan tapahtuva muutos. Tässä tapauksessa henkilöiden persoonien kuoriminen on poikkeuksellisen monitasoista.

Elokuva esittää myös ihailtavan vahvoja näkemyksiä siitä, mitä tarkoittavat katkeruus, kosto, ihmisenä kasvaminen, anteeksianto ja elämänviisaus.