TelevisioKirjoittanut Tuomas Rantanen

Syyskuun TV-tärpit: hiphopin historiaa, iranilaista sissielokuvaa ja nuoren naisen muotokuvaa

Voiman tärpit television ja suoratoistopalveluiden tarjonnasta syksyllä.

Lukuaika: 2 minuuttia

Syyskuun TV-tärpit: hiphopin historiaa, iranilaista sissielokuvaa ja nuoren naisen muotokuvaa

Mustavalkoinen kuva, ihminen ja poro, lunta.
Valkoinen peura (1952)

18.9. Yle TV1: Valkoinen peura (Suomi 1952)

Erik Blombergin Cannesissa vuonna 1953 palkittu kauhufantasia peuraksi muuttuvasta eksoottisesta kaunottaresta (Mirjami Kuosmanen) on suomalaisen elokuvan kansainvälinen klassikko. Tässä ajassa sen lappiromantiikka, sukupuolikuvasto ja alkuperäiskansan kuvaus ovat tietenkin armottoman vanhanaikaisia, mutta tämä ei suinkaan vähennä elokuvan antikvaarista arvoa.

Kaksi helpoa istuu joen varressa, toisella kipsi jalassa.
Soratie (2021)

6.9. Yle Teema & Fem: Soratie (Iran 2021)

Iranilainen Panah Panahi soveltaa maineikkaan ohjaajaisänsä Jafar Panahin viranomaisten kontrollia pakoilevan sissielokuvan metodeita elokuvassaan, jossa kohtaavat terävääkin terävämpi yhteiskuntakritiikki, satiirinen kulttuurikuvaus, hersyvä perhekomedia ja ohjaajan hellän oidipaaliset vinoilut isälleen.

Kaksi ihmistä maassa, kovassa sateessa.
Patria (2020)

HBO Max: Patria (Espanja 2020)

Baskimaan itsenäisyyttä väkivallallakin ajaneen ETAn terrorismia ja sen aiheuttamia traumoja tavallisten osallisten näkökulmasta peilaava laatusarja perustuu baskikirjailija Fernando Aramburun romaaniin Äidinmaa. Väkivallalla räiskyttelyn sijaan Aitor Gabilondon käsikirjoittama ja luoma sarja onnistuu vyöryttämään katsojan silmien eteen yhteiskuntarakenteiden jännitteiden voiman, perhedynamiikan moninaiset säröt ja kaikkia osapuolia koskettavan tragedian painon.

Neljä ihmistä rivissä, yksi pitelee mikrofonia, liikettä kuvassa.
Fight the Power: How Hip Hop Changed the World (2023)

28.9. alkaen Yle Teema & Fem: Fight the Power: How Hip Hop Changed the World (USA 2023)

Public Enemystä tunnetun Chuck D:n neliosaisisessa dokumenttisarjassa sukelletaan tekijän ja hänen kollegoidensa opastamana hiphopin sosiaalisiin juuriin ja poliittiseen merkitykseen viimeisen 50 vuoden aikana.

Nuoren naisen muotokuva (2019)

29.9. Yle Teema & Fem: Nuoren naisen muotokuva (Ranska 2019)

Mestarillisen Céline Sciamman elokuvassa 1700-luvulla elävä nuori taidemaalari Marianne (Noémie Merlant) saa toimeksiannon maalata salaa muotokuvan porvarisperheen Héloïsesta (Adèle Haenel) tämän naittamisen vauhdittamiseksi. Sukupuoliroolien, luokkakysymysten sekä naisten välisen solidaarisuuden ja rakkauden ohella Sciamma tutkii kreikkalaisen Orfeus-myytin kautta taitelijan suhdetta malliinsa ja kirjoittaa siinä sivussa uusiksi Ingmar Bergmanin elokuvaa Naisen naamio – Persona (1966).