ElokuvaKirjoittanut Tuomas Rantanen

Jafar Panahi: Taxi Teheran

Lukuaika: < 1 minuutti

Jafar Panahi: Taxi Teheran

Jafar Panahi: Taxi Teheran

Ensi-ilta 13.11.

★★★★★

Vuonna 1960 syntynyt Jafar Panahi on maailmalla useasti palkittu iranilainen elokuvaohjaaja, joka tunnetaan esimerkiksi mainiosta elokuvastaan Naiset paitsiossa (2006).

Panahi on myös vankilassa istunut toisinajattelija. Viimeksi hänet tuomittiin vuonna 2010 matkustus- ja työkieltoon. Sen jälkeen hän on tehnyt salaa nimenomaan oman kahlehditun asemansa kautta Iranin yhteiskunnan tilaa kuvaavia elokuvia.

Tätä linjaa jatkaa Berliinin elokuvajuhlilla Kultaisen karhun voittanut Taxi Teheran. Siinä itseään esittävä Panahi tekee elokuvaa ajamalla taksia Teheranin keskustassa ja kuvaamalla kyytiinsä ilmestyviä matkustajia. Kirjoitetun draaman, dokumentin ja improvisaation rajat heiluvat näennäisesti koko ajan, mutta kaikesta näkee armoitetun elokuvantekijän pitävän kokonaisuutta täydellisesti hallinnassaan. Traagisten, koomisten ja puhuttelevien hahmojen kautta käsitellään kuolemantuomiota, naisten asemaa, piraattikauppaa, kulttuuripiirien kiellettyjä harrastuksia, koululaitosta, rikollisuutta, toisinajattelijuutta sekä tietenkin elokuvien tekemisen ja levittämisen sensuuria.

Elokuvan avainroolin valloittaa Panahin ala-asteikäinen sisarentytär Hana Saeidi, jonka riemastuttava besserwisserismi ja vilpittömyydessään teräväkatseinen olosuhteisiin sopeutuminen tuottavat vastaansanomattoman antiteesin luovuutta kahlitsemaan pyrkivälle valtakoneistolle. Panahin käsissä yhteiskunnallinen satiiri elää kirkastuneimmassa muodossaan. Elokuva on hauska, viisas, teknisesti nerokas ja poliittisuudessaan ohittamaton.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.