system_crasher_1

ElokuvaKirjoittanut Tuomas Rantanen

System Crasher kertoo häiriöoireilevasta 9-vuotiaasta Bennistä ja siinä samalla ihmismielen alkuvoimista

Lukuaika: < 1 minuutti

System Crasher kertoo häiriöoireilevasta 9-vuotiaasta Bennistä ja siinä samalla ihmismielen alkuvoimista

Nora Fingscheidt

☆☆☆☆

Nora Fingscheidtin System Crasher kertoo aggressioiden hallinnan ongelmista ja muutenkin häiriöoireilevasta 9-vuotiaasta Bennistä sekä vanhempien ja kasvattajien voimattomuudesta hänen auttamisessaan. 

Kesäkuussa Sodankylän elokuvajuhlilla näytöksen yhteydessä ohjaaja itse kuvaili miten paljon aikaa ja paneutumista psykologinen taustatyö, lapsinäyttelijöiden roolitus ja kohtausten työstäminen lasten kanssa oli vaatinut. Kaikki tämä on myös helppo tunnistaa lopputuloksesta. Elokuvan uskottavuus ja koskettavuus elävät pääosaa esittävän Helena Zengelin riipaisevan olemuksen ja vaativan aiheen tavanomaista syvällisemmän käsittelyn varassa. 

Tarinan kulkua siivittävät klaustrofobiset sisäkuvat kodeista, kouluista ja laitoksista, joiden seinät ovat Bennille liian ahtaat. Samalla ne vahvistavat luontoympäristössä kuvattujen kohtausten symbolista voimaa.  Elokuvan avainkuvassa Benni seisoo yksin suolla katsoen surumielisesti taakseen kohti epäonnistumisensa tunnistavaa hoitajaansa.

System Crasher näyttää vastaansanomattomasti, miten ihmismieli muodostuu tunteiden pitelemättömän alkuvoiman ja niiden hallitsemiseen pyrkivien vastavoimien törmäyksestä. Onnekkailla yhtälö löytyy helpommin kuin joillakin toisilla. 

mainos