teatteri_esitysradikalisoitumisesta26

Esittävä taide

Radikalismin lähteillä

Lukuaika: < 1 minuutti

Radikalismin lähteillä

Esitys radikalisoitumisesta, Mar1a918

Tuire Tuominen & työryhmä

Esitykset Kotkan kaupunginteatterissa 5.4. asti.

Tuire Tuomiston ohjaama Mar1a918 kommentoi ajankohtaista sisällissodan muisteloa kääntämällä katseen enemmän tähän hetkeen kuin historiaan. 

Esitys yhdistää dokumenttiteatteria nukketeatteriin, yleisön osallistamiseen ja improvisaatioon. Näytelmä on muodoltaan ilahduttavan pursuileva, vaikka ihan kaikki sen avaamat purot eivät päädy samaan lampeen. 

Esityksen kerrotaan saaneen ­inspiraationsa Raija Westergårdin naispunakaartilaisuutta kuvaavasta Maria-kirjasta, mutta käytännössä esitys nojaa enemmän Henrik Holapan haastatteluihin ja hänen Minä ­perustin uusnatsijärjestön -kirjaansa. Näiden sadan vuoden etäisyyden päässä toisistaan olevien tapahtumien eroja ja yhtäläisyyksiä avataan lähinnä seinälle heijastetun nettikommentoinnin muodossa.

Kerrassaan hulvatonta esityksessä on action-nukeilla esitetty kuvaelma siitä, miten Holappa majoitti kotiinsa poliisia piilottelevan fasistin Gerhard Ittnerin. Myös tämän episodin yhteys radikalisoitumiseen jää kuitenkin enemmän kuvittavaksi kuin selittäväksi.

mainos

Esityksen kantava ajatus on  kirkas kuin vuoristopuro: radikalisoitumisen voi nähdä yksilön lukkiutuneiden ajatustottumusten ja toimintakaavojen murtumisena sekä uuden yhteisöllisyyden löytämisenä. Hyvässä ja pahassa. Viimeistään ajallinen etäisyys paljastaa kulloistenkin valintojen tarkoituksenmukaisuuden ja oheisvaikutusten tragedian.

  • 4.2.2019