PIeni siskoni

ElokuvaKirjoittanut Ellen Eljaala

Pieni siskoni

Lukuaika: < 1 minuutti

Pieni siskoni

Pieni siskoni

Sanna Lenken

☆☆☆☆

Ruotsalaisdraama Pieni siskoni kertoo 12-vuotiaasta Stellasta, joka joutuu salailemaan vanhemmiltaan isosiskonsa Katjan ­anoreksiaa. Stella ihannoi siskoaan, joka on lahjakas taitoluistelija. Siskon kriittisyys itseään kohtaan heijastuu myös Stellaan, ja ulkonäköpaineet ja tarve aikuistua korostuvat. 

Elokuva onnistuu melko realistisesti kuvaamaan sitä, miten anoreksia ravistelee koko perhettä. Vaikka ohjaaja-käsikirjoittaja Sanna Lenken on tiettävästi itse sairastanut nuorena anoreksian, hän ei ole kuitenkaan täysin onnistunut käyttämään tämän kokemuksen tuomaa etua saadakseen sairauden olemusta välitettyä katsojalle. Draama jättää mielikuvan jostakin karmaisevasta taudista, joka ilman syytä voi ottaa valtaansa kenet tahansa.

Joiltain osin Pieni siskoni muistuttaa opetusfilmiä. Asioita on pelkistetty niin, että ne ovat helposti käsitettävissä. Tämän myötä esimerkiksi vanhempien hahmot jäävät luonnosmaisen yksinkertaisiksi. 

Persoonallisuutta elokuvaan tuo nuori Rebecka Josephson. Hän on pääroolissaan vangitseva, ja hänen hahmonsa tuo ilahduttavaa vaihtelua nuortenelokuvien päähenkilökavalkadiin. 

mainos

On elokuvassa toki muutakin hyvää. Pieni siskoni kuvaa surullisen humoristisesti hämäryyttä lapsuuden ja aikuisuuden välillä ja on myös kaunis kuvaus siskojen välisestä suhteesta. Vaikka kiristys, uhkailu ja pelottelu ovat toki oleellinen osa tätä pyhää sidettä, kuuluu siihen myös välittäminen ja huoli toisesta.

Ellen Eljaala