Piilaaksossakin opiskelleen Perttu Pölösen kirjan alaotsikko kuulostaa mainospuheelta, mutta on osuva. Saisinko huomiosi? tuo esille, että some ei liity vain yksilöiden hyvinvointiin, vaan myös demokratian ja koko ihmiskunnan kohtaloon. Tämä on entistä ilmeisempää tekoälyn kehittymisen sekä valtioiden ja muiden poliittisten toimijoiden hyödyntämän digitaalisen informaatiovaikuttamisen myötä.
Ottaessaan digiteknologioiden hyödyt ja ilot omakseen – ja koska sääntely on laahannut pahasti nopean kehityksen perässä – ihmiset ovat kyseenalaistamatta luovuttaneet jättimäisille teknologiayrityksille digitaalisen koskemattomuutensa, kuvaa Pölönen.
Teos käsittelee aihettaan nimenomaan ongelmien ja sudenkuoppien näkökulmasta, mutta pesunkestävänä innovaattorina Pölönen onneksi tarjoaa myös ratkaisuja kuvaamiinsa ongelmiin. Pääviesti on selkeä: lainsäädäntöä tarvitaan lisää. Maksimaalista voittoa tavoittelevien yritysten vapaaehtoiseen sitoutumiseen läpinäkyvyyteen ja vastuullisuuteen ei voi luottaa.
Teknologian järeää sääntelyä ja yksityisyyden suojaa painottavaa, tietoa hajauttavaa Web3:a odotellessa kannattaa perehtyä niihin mekanismeihin, joilla esimerkiksi sosiaalisen media ja internethaut ohjaavat mielenkiintomme kohteita ja myös arvojamme. Tieto lisää tuskaa, mutta on myös työkalu.
Perttu Pölönen: Saisinko huomiosi? Kirja, joka jokaisen somenkäyttäjän pitäisi lukea
Otava 2023