ElokuvaKirjoittanut Tuomas RantanenKuvat 20th Century Studios

Oscar-palkittu Nomadland on sekä road movie että työläiselokuva

Elokuvassa tehdään hanttihommia, poltetaan tupakkaa, diggaillaan koiria ja kuunnellaan juurirokkia yhtä sielukkaasti kuin Aki Kaurismäen elokuvissa.

Lukuaika: < 1 minuutti

Oscar-palkittu Nomadland on sekä road movie että työläiselokuva

Nomadland

Chloé Zhao

Tulossa Disney+-palveluun 30.4.2021

★★★★

Elokuvan alkuteksteissä kerrotaan Nevadan Empiressä sijaitsevasta kipsitehtaasta, joka joutui sulkemaan ovensa 88 vuoden jälkeen. Ensimmäisessä kuvassa katsomme pimeästä autotallista, kuinka elokuvan päähenkiö Fern tempaisee oven auki. Pian selviää, että leskeksi jäänyt Fern on menettänyt myös työsuhdeasuntonsa ja pakkaa siksi kaiken omaisuutensa kodikseen rakentamaansa pakettiautoon ja lähtee tien päälle. Chloé Zhaon Nomadland voitti sekä Venetsian elokuvajuhlien pääpalkinnon että parhaan elokuvan ja ohjauksen Golden Globet. Lisäksi elokuva voitti parhaan elokuvan ja parhaan ohjauksen Oscar-palkinnot huhtikuussa 2021.

Elokuva on Ferninä nähtävän Frances McDormandin ylittämättömän karisman varassa kulkeva tarina ikääntyvästä naisesta, jonka täytyy tehdä niin kuin naisen täytyy tehdä ottaakseen elämänsä takaisin hallintaansa.

Fern ja hänen kohtaamansa autenttiset karavaanarinomadit näyttäytyvät sellaisina amerikkalaisten uudisraivaajien antimaterialistisen koulukunnan edustajina, jollaisina tunnemme myös Jack Kerouacin ja beatnikit.

Road movien ohella elokuva kuuluu myös työläiselokuvan genreen. Itsellisessä Fernissä kohtaavat köyhän kunnia ja solidaarisuus kohtalotovereita kohtaan. Elokuvassa tehdään hanttihommia, poltetaan tupakkaa, diggaillaan koiria ja kuunnellaan juurirokkia yhtä sielukkaasti kuin Aki Kaurismäen elokuvissa. Suomalaisen järvitunnelmoinnin sijaan maisemakuvissa korostuvat westernien autiomaat ja horisontissa siintävät vuoristot. Pittoreskien kaljakuppiloiden sijaan pysähdyspaikkoina toimivat estetiikaltaan niin umpirumat hampurilaispaikat ja asunnot, että on helppo ymmärtää, miksi moottoritie on niin kuuma ja kutsuva.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.