7336773t1h2efb

Esittävä taideKirjoittanut Tuula Sipilä

Oikeuden ja rakkauden puolesta

Lukuaika: 2 minuuttia

Oikeuden ja rakkauden puolesta

Hüljatud

Samuel Harjanne

Teater Vanemuine

☆☆☆☆

Nyt musikaalielämyksen tarjoilee Viron vanhin vironkielinen teatteri Teater Vanemuine Tartossa.

Ohjaaja Samuel Harjanne tuntee misérablensa läpikotaisin, onhan hän itsekin näytellyt musikaalissa mm. Tampereen teatterissa kapinalippua heiluttavan Enjolrasina ja jo sitä ennen lapsinäyttelijänä Helsingin kaupunginteatterissa Gavrochen roolin.

Teatteri Vanemuine toimi Tartossa arkkitehti Armas Lindgrenin 1906 suunnittelemassa rakennuksessa, joka kuitenkin tuhoutui 1944. Uusi, komea teatterirakennus valmistui 1967. Nyt syyskauden alussa remontin jälkeen avautuneella suurella näyttämöllä esiintyvät laulajat ovat laulajia ja äänentoisto huippuluokkaa. Kuiskauskin kuuluu parven viimeiselle riville. Tekstitys juoksee sekä englanniksi että suomeksi, ja suomen kieltä kuuluukin yleisössä paljon.

Huikean kauniiden, mahtipontistenkin, melodioiden parissa reilu kolmituntinen kuluu nopeasti. Tarinan kulku pysyy tiiviisti kasassa, sävelmät kulkevat herkästi limittäin ja kertovat ihmiskohtaloista. Yksi koskettavista hetkistä on, kun yhtä aikaa ristiriitaisista tunteistaan laulavat vankina vainottu Jean Valjaen (Mikk Saar), hänen ottotyttärensä Cosette (Maria Listra), Coseten rakastettu Marius (Kaarel Targo) ja Mariukseen epätoivoisesti rakastunut Eponine (Kärt Anton). Illan hienointa antia tarjoaa valosuunnittelija Petri Tuhkasen valomaalailu, joka leikkii varjoilla ja peittää ja paljastaa lavan tapahtumat. Lavasteet vaihtuvat pikavauhtia hetken pimeydessä.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Victor Hugon romaanissa Kurjat (1862) yhteiskunnan hylkäämät ja vähäosaiset kärsivät vääryyksistä ja epäoikeudenmukaisuuksista, mutta silti taistelevat, uhrautuvat ja rakastavat. Valitettavasti 1800-luvun Ranskan ja aikamme Euroopan ongelmat ja ihmiskohtalot eivät ole eri maailmoista, vaan kurjuudessaan samankaltaisia ja yhtä koskettavia. Liian moni joutuu laittamaan henkensä alttiiksi tavoitellessaan parempaa tulevaisuutta.

Vanemuisen Les Misérables on viroksi kääntynyt muotoon Hüljatud. Ohjaaja Harjanteen mukaan musikaali on erityisesti tarina inhimillisyydestä, empatiasta ja lähimmäisenrakkaudesta. Kykyä ja halua empatiaan tarvitaan, sillä tuoreen amerikkalaistutkimuksen mukaan suomalaiset ja virolaiset ovat maailman vähiten empaattisten kansakuntien kärkijoukoissa. Hüljatud voi lisätä ripauksen empatiaa ympäristöönsä, missä sitä kulloinkin esitetään.

Musikaali Hüljatud (Les Misérables)
Teater Vanemuine

Ohjaaja Samuel Harjanne, musiikin johto Martin Sildos, kapellimestari Taavi Kull, lavastus ja puvut Karmo Mende, koreografia Gunilla Olsson (Ruotsi) ja valaistus Petri Tuhkanen.

ROOLEISSA Koit Toome / Mikk Saar, Marko Matvere / Tamar Nugis, Ele Millistfer /Nele-Liis Vaiksoo, Maria Listra /Elizabeth Paavel, Kaarel Targo (Must Kast), Hedi Maaroos / Kärt Anton, Rasmus Kull / Imre Õunapuu (Rakvere teater), Kaire Vilgats / Helen Hansberg, Hannes Kaljujärv / Lauri Liiv, Mairo Libba /Hannes Hanimägi, Reneli Husu / Sofija Selivanova, Loore All / Katri Kade, German Gholami, Rolf Roosalu, Ruudo Vaher, Norman Salumäe, Matis Merilain, Mihkel Tikerpalu, Oliver Timmusk ja Egon Laanesoo.

Yhteistyössä Vanemuine oopperakuoro, sinfoniaorkesteri ja yhtye.