ElokuvaKirjoittanut Tuomas Rantanen

Norjalainen The Worst Person in the World kertoo aikuistumisen ja sitoutumisen tuskasta trgikoomisen surrealistisiin sävyin

Elokuvassa aikuistumisen ja aikuisuuden toisiinsa sulautuminen esitetään tuoreella tavalla.

Lukuaika: < 1 minuutti

Norjalainen The Worst Person in the World kertoo aikuistumisen ja sitoutumisen tuskasta trgikoomisen surrealistisiin sävyin

Joachim Trier: The Worst Person In The World

Ensi-ilta 18.3.

★★★★

Norjalaisen Joachim Trierin ohjaama ja yhdessä Eskil Vogtin kirjoittama elokuva on noteerattu korkealle maaliskuussa ratkeavassa Oscar-kisassa. Työparin aiemmissa elokuvissaan – Thelma (2017), Louder Than Bombs (2015) ja Oslo, August 31st (2011) – työstämä elämän traagikan tutkiskelu saa nyt tukevammin rinnalleen komediallisia aineksia.

The Worst Person in the World  kertoo vapauden ja sitoutumisen samanaikaista väijytystä väistelevän Julienin (Renate Reinsve) elämästä neljän kriittisen vuoden ajalta. Elokuva jakaantuu 14 episodiin, joissa ovat omat valitsemisen tuskaa läpivalaisevat viiltonsa ja draaman kaarensa. Rakenteellisesti ehjän kokonaisuuden sisällä kuvakerronta on pirteän sujuvaa äityen välillä jopa riemastuttavan surrealistisille kierroksille.

Havainto aikuistumisen ja aikuisuuden toisiinsa sulautumisesta ei ole tietenkään mikään skuuppi, mutta se esitetään tuoreella tavalla. Intersektionaalisuuden näkökulmasta elokuvaa ei ole erityisen taistelevaa sorttia, mutta sen mieshahmot eivät puutteistaan huolimatta ole mulkeroita. Tekijöiden oma ääni tuntuu paikallistuvan Julienin vanhempaan  miesystävään (Anders Danielsen Lie) eikä liene sattumaa, että juuri hänen suullaan Julien saa lunastuksen etsimiselleen.