Poly Styrene: I Am a Cliché (Britannia 2021)

TelevisioKirjoittanut Tuomas Rantanen

Marraskuun TV-tärpeissä kulttiklassikko ja satiiri sukupuolirooleista

Mitä katsoa televisiosta ja suoratoistopalveluista marraskuussa? Lue tästä Voiman suositukset!

Lukuaika: 2 minuuttia

Marraskuun TV-tärpeissä kulttiklassikko ja satiiri sukupuolirooleista

Poly Styrene: I Am a Cliché (Britannia 2021)

Yle Areena: Poly Styrene: I Am a Cliché (Britannia 2021)

1970-luvun Britanniassa vaikuttaneen X-Ray Spexkin yhteen keulakuvana tunnettu afropunkkari Poly Styrene eli Marianne Joan Elliott-Said (1957– 2011) raivasi pioneerina vaihtoehtorockin skenessä tietä esimerkiksi rodullistamisen, feminismin ja kulutuskriittisyyden teemoille. Hänen tyttärensä Celeste Bellin ja Paul Sngin dokumentti tarjoaa koskettavan lähikuvan räväkän impulssiivisesta ja ääriherkästä taiteilijasta sekä ajasta, jonka asenteita vastaan hän kapinoi.

13.11. Yle Teema & Fem: Heathers (USA 1989)

Michael Lehmannin ohjaama ja nuoren Winona Ryderin tähdittämä musta komedia on ensisilmäykseltä kliseinen kasarihenkinen teinielokuva, mutta näyttää näennäisen lajityyppinsä reunaehdoille keskisormea ja lunastaa yhä maineensa kulttiklassikkona.

HBO Max: Succession (USA, 2018), uudet jaksot maanantaisin.

Jesse Armstrongin mustan huumorin ja viekkaan kapitalismisatiirin kyllästämä menestyssarja kertoo shakespearelaisen hovidraaman elkein jättimäisen mediayhtiön omistajaperheen sisäisestä valtapelistä. Patriarkan (Brian Cox) lapsista yksi (Jeremy Strong) kärsii huumeaddiktiosta ja pitkittyneestä oidipuskompleksista, toinen (Kieran Culkin) on kypsymätön viisastelija, kolmas (Alan Ruck) sietämätön ääliö ja neljäs (Sarah Snook) edistysmielinen juonittelija, jonka ainoa este nousulle koko klaanin veturiksi on väärä sukupuoli.

16.11. Yle TV1: Kultainen vasikka (Suomi 1961)

Näyttelijänä, teatteriohjaajana, käsikirjoittajana ja nykytanssin pioneerina tunnettu Ritva Arvelo oli vasta neljäs nainen, joka puhkaisi elokuvaohjaamisen lasikaton Suomessa.  Hänen ainoaksi jäänyt elokuvansa oli sovitus Maria Jotunin näytelmästä, joka kertoo tragikomedian tyylilajissa, miten sodan aikaisen pula-ajan keskellä kukoistavat häpeämätön ahneus ja keinottelu.

mainos

19.11. Yle Teema & Fem: Feminismin seuraukset (Ranska 1906)

Maailman ensimmäisenä elokuvaohjaajana ja elokuvastudion johtajana toimineen naisen Alice Guyn (1873–1968) seitsemän minuutin satiiri kääntää sukupuoliroolit ympäri oman aikansa huomioiden ultraradikaalisti. Elokuvan pohjustukseksi kannattaa katsoa myös Yle Areenasta Pamela B. Greenin elokuvahistorian kaanonia purkava dokumenttielokuva Ensimmäinen nainen: Alice Guy-Blaché (USA 2018).