TelevisioKirjoittanut Tuomas Rantanen

Marraskuun TV-tärpeissä dokumentti Maija Isolasta ja älykäs draama tasa-arvo- ja luokkakysymyksistä

Kaipaatko vinkkejä television ja suoratoistopalveluiden tarjonnasta? Lue Voiman vinkit marraskuulle!

Lukuaika: 2 minuuttia

Marraskuun TV-tärpeissä dokumentti Maija Isolasta ja älykäs draama tasa-arvo- ja luokkakysymyksistä

YLE Areena: Maija Isola (Suomi 2021)

Unikon (1964) ja Lokin (1961) kaltaisista maailmankuuluista Marimekon kangasmalleista tunnettu Maija Isola (1927–2001) oli myös kunnianhimoinen taidemaalari ja paljon ulkomailla kiertänyt itsellinen edelläkävijä. Leena Kilpeläinen kerii kuvallisesti rikkaassa dokumentissaan Isolan elämäntarinan auki päiväkirjamerkintöjen, kirjeiden, vanhojen haastattelujen, läheisten lausumien, vanhan filmimateriaalin ja osin animaatiolla elävöitettyjen taidenäytteiden kautta.

18.11. Yle Teema ja Yle Areena: Nuoren naisen muotokuva (Ranska 2019)

Teeman elokuvafestivaalien (16.–21.11.) tarjontaan kuuluvassa Céline Sciamman älykkäässä elokuvassa kahden naisen (Noémie Merlant ja Adèle Haenel) suhteen kautta tarkalla katseella käsitellyksi tulee tasa-arvo- ja luokkakysymysten ohella taiteen suhde kohteeseensa. Siinä missä Ingmar Bergmanin  Persona – Naisen naamio -elokuvassa (1966) kaksi naista sulautuu yhteen Elektra-myytin kautta, nyt Orfeus-myytti repii naishahmot irti toisistaan.

22.11. Yle TV1: Hella W (Suomi 2011)

Virolaissyntyinen Hella Wuolijoki (1886–1954) oli menestynyt liikenainen, näytelmäkirjailija ja maanpetoksesta tuomittu poliittinen vaikuttaja, joka siirtyi jatkosodan jälkeen vankilasta Yleisradion pääjohtajaksi. Juha Wuolijoki kuvaa Outi Nyytäjän kanssa kirjoittamassaan elokuvassa isosisoisänsä puolison ihmeellistä elämää pikakelauksella, mutta silti oleellistakin mukaan poimien.

10.12. Yle Teema: Hytti nro 6 (Suomi 2021)

Juho Kuosmasen Cannesissa palkittu herkkävireinen elokuva perustuu Rosa Liksomin Finlandia-palkittuun romaaniin, jossa naisopiskelija Laura (Seidi Haarla) joutuu Murmanskin junassa samaan hyttiin venäläisen työmiehen Ljohan (Juri Borisov) kanssa. Samalla kun yhteentörmäyksestä kasvaa aito ystävyys, elämä itse osoittautuu päämäärää tärkeämmäksi.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Netflix: Love, Death + Robots (USA 2019–)

Deadpoolin ohjanneen Tim Millerin ja esimerkiksi Alien 3:sta, Fight Clubista ja The Social Networkista tunnetun David Fincherin luoma dystooppisten scifi-novellien sarja hämmentää niin esteettisellä laadullaan kuin kaiken kohtuullisuuden ylittävällä väkivallallaan. Erilaisilla animaatiotekniikoilla toteutetuissa episodeissa ammennetaan häpeämättömästi muotoa ja sisältöä alan klassikoista alieneista predatoreihin ja terminaattoreihin sekä bladerunnereista starshiptrooperseihin ja jopa Watchmeniin, Black Mirroriin ja Solarikseen.