Levyn kannessa maalattu, vakavailmeinen henkilö.

MusiikkiKirjoittanut voima

Maaliskuun levyarvioissa viisi kotimaista uutuutta: Tyrantti, Gasellit, SITOI, Roivanen & Ocelot

Maaliskuun arvioissa neljä uutuuslevyä sekä yksi viime vuoden puolella ilmestynyt julkaisu, joka sai helmikuussa visuaalisen muodon.

Lukuaika: 3 minuuttia

Maaliskuun levyarvioissa viisi kotimaista uutuutta: Tyrantti, Gasellit, SITOI, Roivanen & Ocelot

  Tyrantti

Orjaplaneetta

Playground Music (2021)

Helsinkiläislähtöinen Tyrantti tulittaa kakkosalbumillaan täydeltä laidalta. Bändi on selvästi ironmaideninsa ja judaspriestinsä kuunnellut, mutta sen lisäksi trion soitannassa on sävyjä muun muassa King Diamondilta. Uutuudenpuutteen bändi korvaa niin kovalla biisinkirjoitustaidolla, etteivät klassikkobiiseistä lähes suoraan lainatut kohdat pahemmin haittaa. Orjaplaneetta jyrisee eteenpäin kuin galaksien välinen tähtihävittäjä ja panee veren kiertämään vanhemmankin hevifanin nahkahousuissa. Kokonaisuuden sitoo kasaan tarina koneiden hallitsemasta planeetasta, jossa ihmiset elävät orjuudessa. Eeppiseen nimikappaleeseen päättyvä levy on yksi alkuvuoden positiivisimpia yllättäjiä. Raivolla tiikerin saalistaa yössä ja salamat soi!

Esko Juhola ★★★★

SITOI

Kuori I

Changeless (2021)

”Oon ollut susta asti raolla” alkaa Arka ja nostaa ihokarvat pystyyn. Exploited Bodyn, eli Noah Kinin uhkaavat industrial-äänimaisemat lyöttäytyvät saumattomasti yhteen kohtalokkaan lausunnan kanssa. SITOI, eli Reetta Nummi on artistina kuin runoilija Elsa Töllin rosoisempi mustiin pukeutuva sisar. Piikit ovat esillä. Spoken word -artistin kolmas levy käsittelee ihmisten ja identiteettien rajoja, kieroa vihaa ja yksipuolista kaipausta. Äänitaide on valunut aikaisempaa intensiivisempään suuntaan. Kappaleista Parasitoidi sykkii herkkänä, mutta voimalla, joka kynsisi itsensä nahastaan ulos. Sakset on kutkuttava uudelleenluonti. SITOI:n EP on runollisuuden, kokeellisen konemusiikin ja rytmillisen nerokkuuden sulattamo.

Pinja Porvari ★★★★

Roivanen

SOOMA

Svartronix (2020)

Kuvataiteilija Tiia Roivasen musiikkiprojekti Roivasen SOOMA EP muuntautui helmikuussa visuaaliseksi albumiksi, kun levystä julkaistiin päiväkirjamainen videoteossarja YouTubeen. Roivasen itsensä ohjaama ja osittain myös kuvaama videosarja ei poikkea levyn moniulotteisesta äänimaisemasta, jota luonnehditaan avantgardistiseksi popiksi. Videoiden kautta SOOMA:n herkkä tunnelma saa yhä uusia ulottuvuuksia ja luo entistä tiiviimmän yhteyden kehollisuuteen, joka on yksi levyn poikkileikkaavista teemoista. Levyn kliimaksi, kaksiosainen Kutu-kappale, on kylmiä väreitä nostattava rakkauslaulu. EP tuo mieleen vahvasti taiteellista popmusiikkia tekevien M:n ja Karinan tuotannot. Rinnastus jälkimmäiseen ei ole edes kaukaa haettua sillä EP:n tuottajana häärii Karina-yhtyeen Karin Mäkiranta. Katso videot: Kävely, Ruska, VpunmehuKutu 1 + 2, ToinenSOOMA.

Antti Kurko ★★★★

Gasellit

Zen

Sony Music (2021)

Sosiaalisessa mediassa vilahtivat pr-pakettien Gasellit-joogamatot, -juomapullot sekä rentoutumisapplikaatio. Haistoin mindfulness-rahastuksen käryä ja muutuin skeptiseksi, myönnetään. Kuudennella albumillaan Gasellit todistaa kyseiset luulot vääriksi. Pian 12 vuotta uraansa tahkonneet yhtyeen jäsenet onnistuvat räppäämään uskottavasti hanttihommista ja työuupumuksesta. Disko ja Toistuvia alenemia keskittymiskyvyssä -kappaleiden tahdissa saa pyöriä tanssilattialla ja olla rauhassa kuormittunut. Sisäinen rauha ei aivan ehdi löytyä, mutta kollektiivinen hyväksyntä auttaa jo eteenpäin. Teemalevyn skit-raidat tarjoavat kuulijalle henkisen valmentajan. Roolia ei voi kuvitella kellekään muulle kuin puolen Suomen rakastamalle Antti Holmalle.

Pinja Porvari ★★★


Ocelot

Unelmoi

Soliti (2021)

Ocelotin nykyinen trio, eli Emilia Pennanen, Rasmus Pietilä ja Victor von Hellens näyttävät kuinka yksinkertaisista elementeistä kootaan kiinnostavaa musiikkia. Yhtye ottaa toisella EP:llään huiman musiikillisen harppauksen edellisestä tuotannostaan. Kukkapelto kuulostaa yhtä virkistävältä kuin vuosi sitten singlenä ilmestyessään. Pianovetoisilla kappaleilla huomio kohdistuu lisäksi bassokuvioihin. Pennasen terävä lauluääni saa arvoisensa raamit. Levy vie kävelylle luontoon läpi niittyjen ja merenrantojen. Välillä juostaan kilpaa, välillä pysähdytään hautaamaan varpaat hiekkaan. Unelmoi on mielikuvitusmatka kesäiseen maisematauluun, jonka sisällä on aikaa haaveilla.

Pinja Porvari ★★★  

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

  • 3.3.2021
  • Kirjoittanut voima