Kuva: Kai Kuusisto

Esittävä taideKirjoittanut Tuomas Rantanen

Lomonosovin moottorissa ihmiskunnan horjuva itseymmärrys törmää ilmastonmuutokseen

Lukuaika: < 1 minuutti

Lomonosovin moottorissa ihmiskunnan horjuva itseymmärrys törmää ilmastonmuutokseen

Kuva: Kai Kuusisto

Teatteriliitteen kannessa Sinikka Sokka.

Arvio on julkaistu Voiman Teatteriliitteessä, Voiman 10/2022 välissä.

Voit lukea koko liitteen Issuussa. Löydät Teatteriliitteen verkkoartikkelit täältä.

Tanssija-koreografi Valtteri Raekallio tunnetaan osallistavista, paikkasidonnaisista ja nykyproosaan pohjautuvista teoksistaan. Lomonosovin moottori perustuu Antti Salmisen kokeelliseen kirjaan (2014), jonka tiedettä, mytologiaa, kansanperinnettä ja henkilökohtaisia muistiinpanoja sisältävistä fragmenteista välittyy outo kuva Novaja Zemljan arktisissa olosuhteissa puurtavasta ihmisjoukosta.

Salmisen viitoittamalla tiellä jo teatterin aulaan on koottu hämärää museoesineistöä ja videomateriaalia. Näyttämökuvaa hallitsevat pressut, jotka ilmentävät hyvin hyisen ympäristön maisemamuotoja ja tuulen riepottelemia telttasuojia. Pekko Käpin musiikki tuo mukaan kansankulttuurisia tuulahduksia.

Helsinki Dance Company tanssii intensiivisesti ja tarkasti. Vaikka ryhmä näyttää yhtä aikaa primitiiviseltä heimolta ja Panssarilaiva Potemkinin konehuoneen työläisiltä, vertauskuva on ensivaikutelmaa yleisempi. Ihmiskunta se siinä uurastaa ilmastokriisin ja teknologisen edistysuskon riivaamana kohden kuiluaan.

Helsinki Dance Company & Valtteri Raekallio: Lomonosovin moottori.
Esitykset Helsingin Kaupunginteatterissa 31.12. asti.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.