TelevisioKirjoittanut Tuomas Rantanen

Lokakuun TV-tärpit: pakolaiskysymyksen käsittelyä tavanomaista rohkeammin ja satiiria tiedostavan keskiluokan tekopyhyydestä

Mitä katsoa televisiosta ja suoratoistopalveluista lokakuussa? Lue tästä Voiman suositukset!

Lukuaika: 2 minuuttia

Lokakuun TV-tärpit: pakolaiskysymyksen käsittelyä tavanomaista rohkeammin ja satiiria tiedostavan keskiluokan tekopyhyydestä

YLE Areena: Rahti (Suomi 2021)

Matti Kinnusen kirjoittamassa ja ohjaamassa sarjassa käsitellään suomalaisittain tavanomaista rohkeammin pakolaiskysymystä yhtä aikaa hädänalaisten itsensä sekä heitä ihmiskaupan muodossa hyväksikäyttävien pikkurikollisten näkökulmista. Kokemattomammat näyttelijät ovat paikoin kovilla, mutta ensemblen tuoreus ja Norjasta päärooliin löydetty Evelyn Rasmussen Osazuwa kompensoivat puutteita kiitettävästi.

HBO Nordic: White Lotus (USA 2021)

Mike Whiten luomassa mustan huumorin älykkösarjassa pilkataan poroporvareita ja satirisoidaan tiedostavan keskiluokan tekopyhyyttä. Postkolonialistisessa hengessä poukkoilevan juonenkuljetuksen ja – ei vähiten Jennifer Coolidgen – pitelemättömän näyttelijärevittelyn saattelemana pöyhitään pintaa syvemmältä muun muassa luokkaan, rodullistamiseen, sukupuoleen ja seksuaalisuuteen liittyviä jännitteitä.

15.10. Yle Teema & Fem:  Pitkät jäähyväiset (USA 1973)

Mestariohjaaja Robert Altmanin sovitus Raymond Chandlerin klassikkodekkarista on lajityypinsä aatelia. Siinä Elliott Gouldin ilmentämä versio yksityisetsivä Philip Marlowen ammatillisesta sitoutumisesta kaikenlaisen muun sivullisuutensa keskellä luo sittemmin paljon kopioidun standardin.

19.10., 26.10., 2.11. &  9.11. Yle Teema & Fem: Ronald Reaganin Amerikka (USA 2020)

Donald Trumpin valtakauden jälkeen Ronald Reaganin vuosien 1981–89 presidenttiys voi tuntua jopa seesteiseltä, vaikka sen aikana muun muassa Berliinin muuri murtui ja kylmä sota päättyi. Matt Tyrnauerin neliosaisessa dokumenttisarjassa tutkaillaan laajoihin aikalaistodistuksiin nojautuen miten Ronnie ja Nancy luovivat läpi Iran-Contra-skandaalista, talouskriiseistä, rotumellakoista, HIV-epidemiasta ja muista aikansa käänteistä.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

21.10. YLE Teema & Fem: Marina Abramovićin kotiinpaluu (Serbia 2020)

Boris Miljkovicin dokumentissa kehollisen ilmaisun rajoja rikkoneista feministisistä performansseistaan kansainvälisesti tunnettu Marina Abramović palaa synnyinkaupunkiinsa Belgradiin, jossa aloitti artistiuransa jo 1960-luvulla. Elokuvassa rekonstruoidaan hänen kuuluisimpia performanssejaan ja haastatellaan uuden polven taiteilijoita niiden vaikutuksesta.