Ulkolinja: Taistelu Israelista (Suomi 2023)

TelevisioKirjoittanut Tuomas Rantanen

Lokakuun TV-tärpeissä liikutaan Israelin ja Matrixin kautta saaristoon ja Itä-Karjalaan

Lukuaika: 2 minuuttia

Lokakuun TV-tärpeissä liikutaan Israelin ja Matrixin kautta saaristoon ja Itä-Karjalaan

Ulkolinja: Taistelu Israelista (Suomi 2023)

12.10. YLE TV1: Ulkolinja: Taistelu Israelista (Suomi 2023)

Pertti Pesonen osoittaa ajankohtaisraportissaan, miten viime joulukuussa valtaan nousseen Israelin historian oikeistolaisimman hallituksen ääripuolueet haluavat korkeimman oikeuden pois tieltä rakentaakseen yhä uusia laittomia juutalaissiirtokuntia Palestiinan miehitysalueille. Samaan aikaan sadattuhannet ihmiset ovat nouseet barrikadeille vastustamaan hallituksen kaikilla aloilla jyrkkenevää politiikkaa.

Matrix (USA 1999)

16.10. & 18.10. MTV Sub: Matrix (USA 1999)

Huolimatta lapsekkaasta juonesta ja omituisesta ideasta yhdistää hidastettua kungfua dystopiakärvistelyyn Lana ja Lilly Wachowskin läpilyöntielokuvasta tuli ohittamaton scifi-klassikko. Tätä selittää hienojen erikoisefektien ohella ajan hermoon osunut vainoharhainen visio siitä, miten koko maailmankuvamme perustuu meille Deep State -tyyliin syötettyyn väärään tietoon.

Ikitie (Suomi 2017)

17.10. Yle Teema & Fem: Ikitie (Suomi 2017)

AJ Annilan ohjaamassa sekä Tommi Korpelan ja Sidse Babett Knudsenin tähdittämässä elokuvassa onnistutaan loihtimaan henkiin Suomesta sisällissodan jälkeen loikanneiden punaisten ja amerikansuomalaisten siirtolaisten asuttaman 1930-luvun Petroskoin ja Itä-Karjalan kolhoosiympäristön tunnelmat juuri ennen Stalinin vainojen alkua ja sen aikana. Antti Tuurin saman nimiseen kirjaan (2011) perustuva elokuva välittää tärkeällä tavalla tätä usein unohdettua lukua Suomen ja Neuvostoliiton yhteisessä historiassa.

Tove (Suomi 2020)

27.10. Yle Teema & Fem: Tove (Suomi 2020)

Alma Pöysti loistaa nimiosassa Zaida Bergrothin ohjaamassa ja Eeva Putron käsikirjoittamassa elokuvassa, joka kertoo taidemaalari ja kirjailija Tove Janssonin (1914–2001) säihkyvästä persoonasta ja hänen aikansa kulttuuripiirien boheemielämästä. Tanssin, juhlimisen ja taiteen tekemisen tiedostavissa ympyröissä nähdään myös teatterivaikuttaja Vivica Bandler (Krista Kosonen) ja Nuuskamuikkusen esikuva, kansanedustaja Atos Wirtanen (Shanti Roney).

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.
Tšhernobylin onnettomuus (Britannia 2022)

19.10. alkaen Yle TV2: Tšhernobylin onnettomuus (Britannia 2022) & HBO: Chernobyl (USA/Britannia 2019)

Stuart Stricksonin kolmiosainen dokumenttisarja kertoo aidon ja dramatisoidun kuvamateriaalin avulla Tšernobylin vuoden 1986 tuhoisan ydinonnettomuuden tarinan liittäen sen myös vuoden 2022 tapahtumiin, kun Venäjä tunkeutui ydinvoimalan alueelle. Se toimii myös hyvänä vertailuaineistona Craig Mazin käsikirjoittamalle ja Johan Renckin ohjaamalle – joitakin draamallisia vapauksia ottaneelle, mutta muuten monella tasolla ansiokkaalle – HBO-sarjalle Chernobyl.