Esittävä taideKirjoittanut Tuomas Rantanen

Kapitalismia lapsille

Lukuaika: < 1 minuutti

Kapitalismia lapsille

Espoolaisen Perkkaan ala-asteen voimistelusaliissa on alkamassa teatteriesitys. Keskiaikaisesti pukeutunut meklari (Pasi Lappalainen) kertoo alkavan esityksen tapahtumien sijoittuvan amsterdamilaiseen tuppaanihuutokauppaan vuonna 1636. Häntä komppaa Roopeksi esittäytyvä silinteripäinen porho (Päivi Rissanen).

Seuraavaksi meklari pyytää yleisöstä vapaaehtoisia tulppaaninviljelijöiden, ostajien, tuomareiden, poliisien ja vanginvartijan rooleihin. Avustajien löytäminen ei ole vaikeaa, sillä heti vähintään puoli salia nostaa kiljuen kätensä pystyyn.

Itse esityksessä käydään ensin huutokauppaa tulppaanisipuleista ja sitten sipuleiden ostotodistuksista. Kun raaka-aine muuttuu hintakeinottelun kohteeksi, kaikkein rikkain eli Roope pääsee höynäyttämään muita. Siksi tulppaaninviljelijät jäävät ilman korvausta työstään ja ostotodistusten hintakuplan uhriksi katsomosta kaapattu opettaja ajautuu velkavankeuteen.

Mutta ei hätää. Juuri tätä varten valitun tuomarikunnan päätöksellä opettaja vapautetaan, ja virkaintoiset poliisit vievät Roopen lukemaan tiilenpäitä.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Näytelmän käsitteellisyys on selvästi isommillekin oppilaille haasteellinen, mutta innostuksesta päätellen se ei ole ongelma. Samalla näytelmä varmasti herättää tärkeitä ajatuksia sitä, mitä raha ja kaupankäynti ovat, miten ahne saa toisten kustannuksella olla ja miten Aku Ankkaakin voi lukea.

Janne Saarakkala: Tulppaanikupla – pörssiromahdus ja rahan synty
Totem-teatterin tilausesitys kiertää kouluissa 30.11. asti