SarjakuvaKirjoittanut voima

Jenna Oldénin sarjakuvamanifestissa tunteet virtaavat kuin psykedeelimatkalla

Lukuaika: < 1 minuutti

Jenna Oldénin sarjakuvamanifestissa tunteet virtaavat kuin psykedeelimatkalla

Sarjakuvataiteilija Jenna Oldénin sarjakuvamanifesti Chaos Void (Täysi käsi 2021) on intensiivinen matka tunteiden torjunnasta tunteiden kohtaamiseen. Yksilöllinen mielenterveys limittyy teoksessa yhteiskunnalliseen muutostarpeeseen: parantuakseen ihmisten on kyettävä asettumaan kollektiivisesti kapitalistisen yhteiskunnan alistavia rakenteita vastaan.

Kirjan alku kuvaa prekaaria arkea: lääkepurkkeja, Kelan kaavakkeita, maailmanlopun odotusta ja masentavana toistuvaa arkea. Noidankehän on luonut yhteiskunnallinen harha, joka esittää olemassa olevat asiat todellisuutena, eikä hyväksy vaihtoehtoja. Käärme kutsuu kirjan päähenkilön matkalle kohti Chaos Voidia, tuntematonta ja assosiatiivista tilaa hallinnan tuolla puolen. Kehon rajat katoavat, ja egon ylläpitämä torjunta hälvenee. Tunteet virtaavat kuin psykedeelimatkalla. Kieltäytyminen pakotetuista hymyistä, työelämän vaatimuksista, eristyneisyydestä sekä tunteiden torjunnasta saa päähenkilön aluksi kohtaamaan piinallisesti omat virheensä, mutta avaa lopulta yhteyden maailmaan. Lepo, rakkaus ja nautinto parantavat. Oldén painottaa elämän haurasta ja ambivalenttia luonnetta. Kaaoksen avaama reitti onkin väistämättä epävarma ja pitkä. 

Oldén on piirtänyt Chaos Voidin kuvat aluksi musteella saadakseen niihin epätarkkuuksia. Tämän jälkeen hän on skannannut kuvat ja yhdistellyt niitä kokonaisuuksiksi. Unenomainen tyyli tukee hienosti kirjan keskeistä teemaa eli hallinnasta luopumista ja kaaoksen parantavaa voimaa.

Jenna Oldén: Chaos Void
Täysi käsi 2021, 56 s.

  • 29.11.2021
  • Kirjoittanut voima