ElokuvaKirjoittanut voima

Islantilainen dokumenttielokuva kulkee tyttöjen koripallon kautta suurempiin teemoihin

Dokumenttielokuva kuljettaa katsojan kilpakoripalloilun avulla suurempien tasa-arvokysymysten äärelle.

Lukuaika: < 1 minuutti

Islantilainen dokumenttielokuva kulkee tyttöjen koripallon kautta suurempiin teemoihin

Tytöt – Pidetään pallo!

Guðjón Ragnarsson

Elokuvateattereissa kun korona suo, Rakkautta ja anarkiaa -festivaalilla 19.9. ja 22.9.

★★★★

Islantilaisen Guðjón Ragnarssonin ensimmäisessä kokopitkässä dokumentissa seurataan esiteini-ikäisten tyttöjen kasvutarinoita heidän koripalloharrastuksensa kautta. Kilpajoukkueen valmentajan Brynjar Karl Sigurðssonin kovasanainen tyyli herättää ristiriitaisia tunteita vanhemmissa, mutta joukkue arvostaa häntä.

Sigurðsson käyttää harrastusta välineenä valmentaakseen varttuvia lapsia kohtaamaan vastoinkäymisiä myös kentän ulkopuolella. Elokuvan kiintopisteenä toimiva konflikti syntyy, kun lajiliitto ei anna voimakastahtoisista tytöistä koostuvan joukkueen pelata poikia vastaan.

Ragnarssonin kamera kuljettaa katsojan tapahtumien keskelle treeneihin ja pukukopeille. Tarina etenee nopealla tahdilla vastoinkäymisestä toiseen ja jättää katsojan lopuksi pohtimaan, mitä tapahtuu elokuvan jälkeen. Tyyli on runsas ja vaihtelee kotivideomaisesta harjoitusten tallentamisesta vanhempien haastattelujen kautta valmentaja Sigurðssonin henkilökuvaksi.

Vaikka joukkue saakin runsaasti tilaa ajatuksilleen, Ragnarssonin kokonaisuus näyttää taidokkaasti, miten helposti tyttöjen puheet jäävät aikuisten mielipiteiden alle. Heidän kysymyksiinsä ei vastata, ja he jäävät täysin ilman vuoropuhelua vaatiessaan tasa-arvoa omaan kilpaharrastukseensa. Ponnisteluistaan huolimatta heitä ei oteta tosissaan.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Elokuva näyttää, miten keskeneräistä länsimainen tasa-arvoajattelu todellisuudessa on. Se herättää myös kysymyksiä sukupuolittuneesta kasvatuksesta. Miksi poikien on vaarallista hävitä tytöille?

  • 14.9.2021
  • Kirjoittanut voima