9789525182453

KirjallisuusKirjoittanut hikkaj

Islam palasiksi ruodittuna

Lukuaika: 2 minuuttia

Islam palasiksi ruodittuna

Islam ja suvaitsevaisuuden tulevaisuus

Sam Harris & Maajid Nawaz

☆☆☆

Yksi tv-uutislähetys taas takana sadoista ja tuhansista. Tässä tavan katsojan tiivistys: – Eipä tuosta ota mitään selvää, yhtä mylläkkää ja tappelua, väkivaltaa kaikin.

Muslimeja, terrorismia ilta illan jälkeen. Pakko katsojan viimeinkin paneutua asiaan, josko jotain pientä jyvää irtoaisi perustietämättömyyteen.

Paljonkin lohkeaa, ihmeen paljon jää faktaa mieleen, kun dialogiopus Islam ja suvaitsevaisuuden tulevaisuus, Scanria OY 2017, on luettu, kuunneltu, kun uskonnoton amerikkalainen bestselleristi Sam Harris ja entinen radikaaliterroristi, Lontoon yliopistossa opiskelut Maajid Nawaz ovat keskustelleet islamilaisuudesta.

  1. Jihadistit ovat muslimiyhteisöjen väkivaltaisin eri maissa oleva aines.
  2. Sen ulkopuolella ovat islamistit, jotka ovat vähemmän valmiita tappamaan.
  3. Sitten tulevat muslimit, jotka kannattavat – taloudellisesti, moraalisesti tai filosofisesti – jompaa kumpaa suuntaa, mutta pysyttelevät sivussa.
  4. Suurimpana ryhmänä ovat maltilliset muslimit, jotka haluavat elää modernien arvojen mukaisesti.

Maailman puolestatoista miljardista muslimista arviolta 20 prosenttia on islamisteja, jotka eivät kiellä väkivaltaa ja joista militanteimmat ovat jihadisteja, Islamilaisen valtional-Qaidan, Al-Shabaabin, Boko Haramin kaltaisten ryhmien taistelijoita.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Entinen radikaali Nawaz, ks. Radical, on perustanut Quilliam-järjestön: ”Tehtävämme, jota tuskin kukaan kadehtii” on kyseenalaistaa islamilaisuudessa vallalla olevat väkivaltaiset, fundamentalistiset ja ideologiset dogmit.

Harris nostaa esille kaksi pahinta raivattavaa estettä: vääräuskoisten demonisoinnin sekä paratiisi-pyrkimyksen. Eli kun kuolet uskon puolesta, so. tapat vääräuskoisia, avaa marttyyrius varman tien paratiisiin; tämänpuoleinen elämä siinä pelissä on arvoa vailla.

Vaan mitä keinoja on esteiden raivaamiseen?

On päästävä moniarvoisuuteen, pluralismiin, jossa vallitsee liberalismi, ihmisten kunnioitus ja tasa-arvoisuus, keskustelemalla, puhumalla, pyhien kirjoitusten uudelleen tulkinnalla, sillä muita keinoja ei ole. Tosin Nawaz keskustelun kuluessa on puhunut toisinkin: ”Mitä Islamilaiseen valtioon tulee, tällainen vitsaus täytyy saada kukistettua sotilaallisesti ja kulttuurillisesti. Mikään muu kuin täydellinen kukistuminen ei pure ryhmittymään, joka katsoo niin varmasti voivansa puhua Jumalan suulla.”

Nawaz päättää dialogin Harrisin kanssa: ”Islamin tulkinnan uudistaminen on tänä päivänä monumentaalinen haaste, mutta jostakin sen on käynnistyttävä.”

Eipä tässä uutistenkatsoja voi muuta kuin lisääntynein taustatiehttps://hikkaj.blogspot.fi/2017/03/lukija-se-sika-on.htmldoin ja detaljiuskomuksin – alkoholia voit juoda jos se ei ole rypäleestä; 70 sukulaista ja ystävää voit valita paratiisiin tapettuasi ja niin edelleen – hyppysen viisastuneena, valaisevaa kirjaa kiitellen, jatkaa tv-uutisten katselua ja toivoa quilliameille onnistumista ponnisteluissa pahaa vastaan.

______

Kirjavinkit ja Hikatusta – hikkaj

  • 21.3.2017
  • Kirjoittanut hikkaj