lustkansi

Kirjallisuus

Irvokkaasti itsetuhosta

Lukuaika: < 1 minuutti

Irvokkaasti itsetuhosta

Vedä käteen!

Kimmo Lust

Suomessa tehdään paljon omaelämäkerrallisia sarjakuvia ja monet niistä käsittelevät mielenterveyden ongelmia. Arjesta avautuminen yleistyi sarjakuvablogien myötä 2000-luvulla eikä rankkojakaan aiheita kaihdeta. Tunnetuimpia mielenterveysaiheisia albumeja ovat viime vuosina olleet Viivi Rintasen Mielisairaalan kesätyttö (2014), Emmi Valveen Armo (2018) sekä Kris Kerä­sen Ahistunut pupu (2016 ja 2017). Aihetta käsitellään usein myös Suomen sarjakuvaseuran Sarjakuvablogit.com-­sivus­tolla. 

Kimmo Lustin Vedä käteen -pienlehti erottuu tarjonnasta poikkeuksellisen groteskilla kuvituksellaan. Jos et halua nähdä tupakan työntämistä silmään, peniksen työntämistä leivänpaahtimeen tai viittauksia hirttäytymiseen tai lapsenmurhaan, älä avaa tätä teosta. 

Vedä käteen kertoo kaunistelemattomasti miten vanhemmat haukkuvat ja laiminlyövät lastaan ja mitä se lapsen minäkuvalle vielä aikuisenakin aiheut­taa. Albumissa vuorottelevat näennäisen tyynet pohdiskelun hetket, julmuutta lämpöön yhdistävät lapsuusmuistot ja painajaismaiset kuvat halusta tehdä mielikuvituksellista väkivaltaa itselleen. Aikuisuuskaan ei ole turvallista, ja myönteistenkin asioi­denkin kohtaaminen nostaa kauhun pintaan.  

Surrealistisetkin kuvat on piirretty selkeällä viivalla. Värimaailma on läpi koko albumin hennon pastellinen. Vaikka albumi on lyhyt, siihen mahtuu paljon asiaa.  

mainos

Miia Vistilä

  • 15.5.2019