kukulele 2016_valk1

MusiikkiKirjoittanut heikki savola

Hyväntuulen musiikkitapahtuma

Lukuaika: < 1 minuutti

Hyväntuulen musiikkitapahtuma

Kukulele-festivaali

Karkkilan ukuleleyhdistys

Karkkila

☆☆☆☆☆

Suomi ja ukulele kuulostaa epätodelliselta yhdistelmältä. Sitä se ei kuitenkaan ole, vaan julkisen kulttuurivirran alla Suomessa toimii vireä ukuleleyhteisö, jonka maukkainta hedelmää nautitaan tänä viikonloppuna Karkkilassa, Kukulele 2016-tapahtumassa. Kukulele on Suomen suurin ukulelemusiikkiin keskittynyt tapahtuma. Tässä kansainvälisessä kaksipäiväisessä tapahtumassa on mukana yli sata ukulelen soittajaa Suomesta ja eri puolilta Eurooppaa.

Kukulele järjestettiin vuosi sitten ensimmäisen kerran ja nyt sama sapluuna toistuu. Ensimmäinen festivaalipäivä koostuu aamupäivän workshopeista, iltapäivän puistokonsertista, illan gaala-konsertista ja myöhäisillan jameista paikallisessa pubissa. Toisena päivänä on lapsille suunnattu puistokonsertti ja pian sen jälkeen viereisessä kirkossa kuullaan hiukan ”vakavampaa” musiikkia ukulelein soitettuna.

Tänä vuonna workshopeissa ukulele taipui niin rokkiin, barokkimusiikkiin, bluesiin kuin koulun opetussoittimeksikin. Hiukan hämmentävää, mutta todella mielenkiintoista.

Koko tapahtumaa leimaa rento vapaapäivä-fiilis, kuten hyväntuuliseen ukulelemusiikkiin sopii. Sijaintinsa vuoksi  (60 km Helsingistä) Kukulele on erinomainen piknik-kohde vaikka koko perheelle.

mainos

Tapahtuman järjestävä ukuleleyhdistys on julistanut kotikaupunkinsa Karkkilan Suomen ukulelepääkaupungiksi. Eikä suotta. Ukulelepiirien mukaan missään muualla ukuleleharrastus ei ole niin laajaa kuin juuri Karkkilassa. Esimerkiksi paikallisessa työväenopistossa aloittaa syksyllä kaksi ukulele-ryhmää ja ukulelesta on tullut virallinen soitin yläasteen musiikkitunneilla.

Suomi on täynnä erikoisia tapahtumia, ja Kukulele istuu tähän palettiin erinomaisesti. Pienen sympaattisen soittimen ympärille on rakennettu sympaattinen tapahtuma, joka vielä on pienehkö, mutta ilmiselviä laajenemispaineita on. Vaikka Kukulele on järjestetty vasta kaksi kertaa, sillä on jo hyvä maine, eikä vain Suomessa.

Tänä vuonna Kukulelessa esiintyvät tapahtuman järjestävän Karkkilan ukuleleyhdistyksen oma Karkkilan I Ukuleleorkesteri, ranskalainen Jane for Tea, Peter Moss, Eesti Ukuleleorkester, Warkauden Ukuleleorkesteri, Tampereen Ukuleleorkesteri, Jyväskylän Ukulele Orchestra, Tuittulan Ukuleleorkesteri, Vet Pillows, Jarmo Julkunen, Erkki Kuuttila, Duo Ellu & Julia ja Sibbe Ukuleleklovni.