ElokuvaKirjoittanut Tuomas Rantanen

EU:n reunalla elävässä pikkukylässä muutosvastarinta tiivistyy rasismiin, näyttää Cristian Mungiun elokuva

Monikielisessä pikkukylässä avoin rasismi nousee valloilleen, kun leipomoon palkataan muutama srilankalainen leipuri.

Lukuaika: < 1 minuutti

EU:n reunalla elävässä pikkukylässä muutosvastarinta tiivistyy rasismiin, näyttää Cristian Mungiun elokuva

Cristian Mungiu: R.M.N. – Kylmä talvi

Ensi-ilta 10.3.

★★★★

Elokuvan alussa pikkupoika kävelee koulureppuineen talvisen pihan poikki metsään. Siellä hän säikähtää jotain, mitä ei näytetä katsojille. Tällä tavoin romanialaisen Cristian Mungiun elokuvissa ihmisten arki peilaa usein muutenkin yhteiskunnan suuria rakenteita ja niiden säröjä. 4 kuukautta, 3 viikkoa, 2 päivää (2007)  kuvasi laittoman abortin tekemistä sosialistisen riiston ja solidaarisuuden äärellä, Yli vuorten (2012) taikauskoista ahdasmielisyyttä ja Valmistujaiset (2016) yksityistä ja yhteiskunnallista korruptiota.

Transilvanialaiseen pikkukylään sijoittuvan elokuvan päähenkilöt ovat muuttuvan maailman ja  tunteiden hallintansa kanssa hukassa oleva Matthias (Marin Grigore) sekä leipomoa pyörittävä itsenäinen Csilla (Judith State). EU-murrosta kipuilevassa monikielisessä pikkukylässä avoin rasismi nousee valloilleen, kun leipomoon palkataan muutama srilankalainen leipuri.

Mungiu hallitsee loistavasti vertauskuvallisen ilmaisun ja henkilöjännitteiden kuvaamisen yhteisöllisen dynamiikan, ilmeiden ja kehollisten viittausten kautta. Erityisen pysäyttävä on seisovalla kameralla ilman leikkauksia toteutettu pitkä kohtaus, jossa samaan saliin pakkautuneet kyläläiset päästävät peittelemättä ilmoille kaikki pelkonsa ja vihaa tihkuvat ennakkoluulonsa.