ElokuvaKirjoittanut Ilona Iida Simes

Elokuva Babylon näyttää Hollywoodin synnyn ja tuhon

Hollywood, sellaisena kuin me sen tunnemme, on jo kuollut, huutaa Babylon. Sen tappoivat romantiikan unohtaminen ja taistelut rahasta. Vain musiikki elää.

Lukuaika: < 1 minuutti

Elokuva Babylon näyttää Hollywoodin synnyn ja tuhon

Damien Chazelle: Babylon

Teattereissa nyt

★★★★

Alle nelikymppiset Hollywoodin nerot (s. 1985), auteur Damien Chazelle ja säveltäjä Justin Hurwitz, ovat tehneet yhdessä jo kolmannen suuren teoksen, jossa taidokas musiikki on keskeisessä roolissa. Ensimmäinen näistä, Whiplash (2014), kertoi muusikon maanisuudesta alan vaatimuksena ja toinen, Hollywoodin sokerisuutta kuoriva La La Land (2016) kumarsi menneiden aikojen mestariteoksille. Babylon jatkaa jälkimmäistä linjaa niin tehokkaasti, että pari biisiä lainaa La La Landin musiikkia.

Babylon alkaa kertoen Hollywoodin synnystä ja laajenee viittaamaan sen tuhoon eli nykyaikaan: elokuvaihmisiä kaataneet huumeet ja viina eivät tuota alan lopullista rappiota, mutta kasinopelit ja kyynisyys ovat tuhon tie. Maanalaiset luolat hirviöineen toimivat internetin verbaalisten sontakasojen vertauskuvina. Psykedeelisimmissä kohdissa kamera heiluu vaatien yleisöä etääntymään tarinasta muistuttamalla, että ”sinun, katsoja, ei tarvitse olla osa tätä”.

Päähenkilö Mannyn (Diego Calva) tarina kunnioittaa Giuseppe Tornatoren Cinema Paradiso -klassikkoa. Margot Robbien kiihkeän Nelly LaRoyn esikuvana on ollut Clara Bow. Ensirakastajan roolissa riutuvan Brad Pittin Babylon sementoi tähtikaartin Errol Flynnin, Cary Grantin ja Gregory Peckin rinnalle.

Margot Robbie ja Diego Calva.