4117_d002_00734_r_crop

ElokuvaKirjoittanut Tuomas Rantanen

BlacKkKlansman

Lukuaika: < 1 minuutti

BlacKkKlansman

Spike Lee

☆☆☆☆

Spike Lee on läpilyöntielokuvastaan Do the Right Thing (1989) asti kuulunut amerikkalaisen poliittisen elokuvan ja afroamerikkalaisen identiteetin näkyvimpiin lipunkantajiin.

BlacKkKlansmanin tarina perustuu afroamerikkalaisen Ron Stallworthin omaelämäkerralliseen kirjaan, jossa entinen poliisietsivä kuvaa peitetehtäväänsä Ku Klux Klanin sisäpiirissä 1970-luvun lopun Colorado Springsissä. Stallworth – jota elokuvassa esittää John David Washington – onnistui huijaamaan rasisteja olemalla heihin yhteydessä lähinnä puhelimella ja käyttämällä kasvokkaisissa kohtaamisissa stunttihenkilöä.

Elokuvassaan Lee yhdistää tiukasti paketoidun yhteiskunnallisen kantaaottavuuden hiukan löysin rantein ohjatun komediallisen poliisielokuvan muotoon.

Erityisen tarkkana ohjaajan ote on hänen kuvatessaan mustien kansalaisoikeusliikkeen manifestaatiota ja arkirasismin vaikutusta päähenkilön politisoitumiseen. Silti juonen käänteet ovat välillä yllättävänkin ilmeisiä ja henkilöhahmot pinnallisia. Tosin ilahduttavasti juuri Jasper Pääkkösen esittämän psykopaatin hahmoon suodattuu myös moniulotteisimpia sävyjä.

mainos

Juonen kuljetuksen tietty lepsuus on myös omiaan vahvistamaan elokuvan prologin ja epilogin veret seisauttavaa suhteuttamista USA:n nykyisen radikaalioikeiston nousuun.