blackpanther_pressi12

ElokuvaKirjoittanut Jari Tamminen

Black Panther

Lukuaika: < 1 minuutti

Black Panther

Ryan Coogler

☆☆☆☆

Black Pantherin myötä Marvelin sarjakuvafilmatisoinnit etenevät jo 18. osaansa. Elokuvan tapahtumat keskittyvät utopistiseen ja kuvitteelliseen Keski-Afrikan valtioon Wakandaan. Afro­futuristinen ja ulkopuolisilta suljettu Wakanda on historian käännepisteessä, jossa vaihtoehtoja ovat sulkeutuneisuuden jatkaminen, rasististen hallintojen kukistaminen väkivalloin kautta planeetan tai avautuminen maailmalle.

Lähes täysin rodullistettujen näyttelijöiden ja ohjaajan voimin toteutettu elokuva on herättänyt Yhdysvalloissa laajaa yhteiskunnallista keskustelua ja toiminut esimerkiksi alustana, jonka avulla tummaihoisia kansalaisia on tuettu rekisteröitymään äänestäjiksi. Samalla Twitterissä on puolestaan levitetty rasistisin motiivein kuvia valkoihoisista, jotka on väitetysti pahoinpidelty elokuvateattereissa. Toistuvasti tarinaan on kuulunut, että tummaihoinen katsoja on hyökännyt valkoihoisen kimppuun ja huutanut: ”Tämä leffa ei ole sinulle.” Kaikki väitetyt pahoinpitelyt ovat osoittautuneet valheiksi.

Symbolisesti merkittävän elokuvan tarina nivoutuu jälkikolonialistiseen keskusteluun ja loksahtaa vaivatta Marvelin elokuvajatkumoon. Vaikka tarinan runko on melko kliseinen, löytyy elokuvan pihvi enemmänkin sivuhenkilöiden ja antagonistin motiiveista sekä tavoitteista. Kehuja voi jakaa varauksettomasti myös naishahmoille, jotka ovat itsenäisiä toimijoita eivätkä jää statistin tai pelastettavan rooleihin.