autot3_pressi7 (kopio)

ElokuvaKirjoittanut Mira Makiranta

Autojen paluu

Lukuaika: 2 minuuttia

Autojen paluu

Autot 3

Brian Fee

☆☆☆

Autot-elokuvien maailma on taatusti tuttu kaikille kouluikäisille lapsille ja heidän vanhemmilleen. Jos sarjan elokuvilta on joku onnistunutkin välttymään, ovat päätähdet Salama McQueen ja Martti komeilleet viimeisten kymmenen vuoden aikana ehkä noin neljänneksessä universumin leluista, juomapulloista, aurinkosuojista ja t-paidoista. Eikä helpotusta ole luvassa tänäkään kesänä.

Autojen tarina sijoittuu maailmaan, jossa ihmisiä ei ole lainkaan. Pääosassa ovat ajattelevat ja tuntevat koneet, autot. Koneiden maailmanvalloitus ja ihmisten katoaminen on mietityttänyt leffafriikkejä sarjan alkumetreiltä saakka, sillä Autot-maailma on ilmiselvästi meidän maailmamme, mutta ilman ensimmäistäkään elollista olentoa kasvikunta pois lukien. Mitä elämälle on tapahtunut?

Onneksi animaatiofanit keksivät nivoa Pixar-elokuvat kokonaiseksi tarinaksi, Pixar-teoriaksi. Enää pientä erimielisyyttä aiheuttaa se, sijoittuuko Autot-maailma Wall-E-elokuvasta tuttuun 700 vuoden jaksoon, jolloin ihmiskunta joutui pakenemaan maapallolta planeetan saastuttua asuinkelvottomaksi, vai vasta sen jälkeiseen aikaan, epäonnistuneen uudelleenkolonisaation ja ihmiskunnan lopullisen tuhon jälkimaininkeihin.

Autot-elokuvissa ei kuitenkaan oteta kantaa ihmiskunnan kohtaloon, eikä tarvitsekaan – tuskinpa valtaan nousseet koneet päivittäin pohtisivat pois pyyhkiytynyttä orgaanista maailmanhistoriaa.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Cars 3

Vuonna 2006 valmistunut ensimmäinen perheen pienimmille suunnattu sympaattinen Autot-kasvutarina ei ehkä ollut arvostelumenestys, mutta rahaa sillä tahkottiin. Odotettu jatko-osa Autot 2 julkaistiin muutama vuosi ensimmäisen jälkeen. Jatko-osan räiskyvä agenttitarina yllätti kaikki, ja elokuvan ikärajaa päädyttiin hilaamaan pian ensi-illan jälkeen kolmesta seitsemään.

Heinäkuun lopulla Suomen ensi-iltansa saavassa kolmososassa palataan takaisin juurille: tematiikka pyörii kilpailun, voittamisen ja muiden huomioimisen ympärillä. Kakkososassa tutuiksi tulleet tuliaseet ja agenttikieroilut puuttuvat tyystin, mikä ilahduttaa pienimpien katsojien lisäksi myös monia vanhempia. Autot 3 -elokuvan viesti on kuitenkin ykkösosaa hienostuneempi. Siinä, missä ensimmäisessä Autot-elokuvassa ystävyys todettiin voittamista tärkeämmäksi, pohditaan kolmosessa laajemmin toisten huomioimista, ennakkoluuloja, itsetuntoa, omien mörköjen selättämistä sekä sitä, voiko muiden menestyksestä iloita aidosti.

Cars-autoja

Kun katsoja on päässyt yli dilemmasta, miksi autolla ylipäätään olisi sukupuoli, eniten uudessa teoksessa ilahduttaa nykyaikaistettu sukupuoliroolitus. Naiset eivät ole enää statisteja ja tukijoukkoja, vaan aktiivisia toimijoita, kunnioitettuja alan veteraaneja ja vahvoja asiantuntijoita. Useimmiten sukupuolta ei edes erikseen kommentoida. Ei ole naiskilpa-autoa, vaan kilpa-auto, joka vain sattuu olemaan nainen. Myös grafiikka on upeaa, joskin se pääsee oikeuksiinsa vain silloin, kun katsoja sattuu kiinnittämään huomionsa parrasvaloissa paistattelevien peltilehmien sijasta tapahtumien taustoihin.

Miellyttävän leffakokemuksen jälkeen elokuvaraatimme jäi kuitenkin vielä kaipaamaan jotakin. 5- ja 8-vuotiaiden testihenkilöiden ensiarvio elokuvasta oli ”ihan jees”. Tästä aikuisen on helppo olla samaa mieltä. Täydellinen hyvän mielen tarina ei onnistunut yllättämään millään tavalla.

5 v: ****

8 v: ***

37 v: ***

Brian Fee: Autot 3
Ensi-ilta 28.7.