ElokuvaKirjoittanut Tuomas Rantanen

Auringon lapset -elokuva tarjoaa 400 kepposta iranilaiseen tapaan

Elokuvassa sivutaan iranilaisen yhteiskunnan aitoja ongelmia kuten huumeiden käyttöä, mielenterveysongelmia, koulujärjestelmän ja turvaverkkojen puutteita, järjestäytynyttä rikollisuutta, virkamiesten ja poliisien mielivaltaa sekä rasismia.

Lukuaika: < 1 minuutti

Auringon lapset -elokuva tarjoaa 400 kepposta iranilaiseen tapaan

Auringon lapset

Majid Majidi

Elokuvateattereissa nyt

★★★★

Iranilaisen Majid Majidin ohjaama Auringon lapset kertoo 12-vuotiaasta Alista (Venetsian elokuvajuhlilla roolistaan palkittu Rauhollah Zamani) ja hänen johdollaan Teheranin kaduilla ja verstailla hanttihommia tekevästä poikaporukasta. Tyttöjen ja afgaanipakolaisperheiden asemaa peilaa metroissa krääsää kaupusteleva sinnikäs Zahra (Shamila Shirzad).

Elokuvan päätarinassa paikallinen gangsteri palkkaa pojat etsimään kätkettyä aarretta katupojille tarkoitetun hyväntekeväisyyskoulun kellarin kautta.  Asetelman varjolla elokuvassa sivutaan iranilaisen yhteiskunnan aitoja ongelmia kuten huumeiden käyttöä, mielenterveysongelmia, koulujärjestelmän ja turvaverkkojen puutteita, järjestäytynyttä rikollisuutta, virkamiesten ja poliisien mielivaltaa sekä rasismia.

Lasten perspektiivin tavoittava kuvaus ja Alin luova neuvokkuus näyttävät saaneen vaikutteita François Truffautin klassikkoelokuvasta 400 kepposta (1959). Jengin keskinäinen dynamiikka ja suhde opettajien, virkavallan ja pahisten edustamiin auktoriteetteihin tuo mieleen myös Harry Potterin joukkoineen. Vaikka taikasauvoja sosiaalisten todellisuuden muuttamiseen ei ole tarjolla, elokuvan 12-vuoden ikäraja ei ole liian alhainen. Ahdistuksen sijaan se herättänee myös päähenkilöiden ikäisissä katsojissa halua keskustella ja puuttua elämän erilaisiin epäkohtiin.