100 % cotton
Riikka Kunelius
Pienen näyttämötilan keskellä kohoaa valtava kumpu t-paitoja. Penkkirivi kiertää salia kolmelta sivulta kuin yhdistäen yleisön ja esittäjät (Elisa Salo ja Diana Tenkorang) samaan nuotiopiirin.
Kevyesti dramatisoidun dialogin, videohaastattelujen ja esityksen sisällä olevan pienoisnäytelmän kautta selviää, että vuonna 1960 Ranskan siirtomaavallasta itsenäistynyt Burkina Faso (aiemmin Ylä-Volta) on köyhä ja korruptoitunut länsiafrikkalainen sisämaavaltio, jonka tärkein vientituote on puuvilla. Siemen- ja lannoitekauppaa dominoivan yhtiövallan takia Burkina Fason enimmäkseen omavaraistaloudessa elävät asukkaat joutuvat viljelemään puuvillaa orjasopimuksilla.
Juuri t-paitojen kautta nostetaan näkyville globaalin riiston rakenteet ja oma roolimme niitä ylläpitävinä länsimaisina kuluttajina.
Riikka Kuneliuksen kirjoittama ja ohjaama dokumenttiteatteriesitys on melko ilmeisiin uomiin aseteltua opetusteatteria. Sen yhtenä avoimesti kerrottuna päämääränä on kerätä keskustelupalautetta tutkimusaineistoksi.
Vaikka teoksen esityksellinen puhuttelevuus jää puolitiehen, sen eetos on kohdallaan. Se onnistuu myös vastaansanomattomasti osoittamaan, miten todellisuus itsessään kirjoittaa tragedioista väkevimmät.